"Вековници" - први пут у Врању

Поводом 10. годишњице  авантуристичког стрип серијала "Вековници" у Галерији Народног музеја  у Врању отворена је изложба цртежа из албума овог стрипа.  Изложба посвећена стрипу, признатом као девета уметност, по први пут је приређена у Врању.

Стрип је у Србији добио своје признато место још 1930. године, а врхунац је доживео седамдесетих година двадесетог века. Године друштвених превирања и криза, а потом и нове технологије однеле су однеле су бројну потенцијалну публику. Међутим, познаваоци и љубитељи стрипа код нас, као и на простору Европе, већ 10 година интензивно прате стрип серијал „Вековници“ аутора Марка Стојановића из Лесковца. Зато је  и изложба дошла у Врање.

Кустос Галерије Народног музеја у Врању Мирјана Јовановић истакла је да је ово први пут за 24 године рада Галерије да је једна изложба посвећена стрипу. Стрип има своју публику а одавно се одавно сврстава у девету уметност. Око 200 стрип цртача Србије и Европе сарађивало на  изради „Вековника“ током деценије излажења.

Аутор стрипа и сценограф Марко Стојановић, који живи и ради у Лесковцу почео је да се бави стрипом пре двадесетак година. Серијал „Вековници“ појавио се пре десет година најпре на странама Политикиног забавника. Главни јунаци серијала су двојица случајних партнера, ћутљиви бесмртник Kраљевић Марко и мистериозни вампир Чен. Смештени у период с краја 18. века на свом путовању срећу се са историјским и митолошким бићима.

Аутор Марко Стојановић рекао је да је овај стрип спој митологије, културне баштине и популарне књижевности. Идеја о Краљевићу Марку као главном лику је нека врста кишобрана под који може да се смести цела балканска прича, кроз коју се касније уклапају делови серијала.

Најпознатији светски стрип теоретичар Пол Гравет уврстио је „Вековнике“ међу најбоље светске стрипове издате 2012. године. Изложба посвећена овом стрипу организована је у Државној библиотеци за младе у Москви, а овенчан је бројним домаћим и међународним наградама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 13 март 2018 14:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter