Шанса за 80 медицинских сестара

У Високој школи примењених струковних студија у Врању биће отворено истурено одељење Високе медицинске школе из Ћуприје. Ово ће бити прилика за 80 будућих студената да се школују на једном од тренутно најактуелнијих смерова.

''Ово је прилика и да Врање постане не само административни, политички и економски, већ и образовни центар'', истакао је градоначелник Миленковић приликом потписивања споразума са директором Високе школе у Ћуприји, Христосом Алексопулосом.

''На овај начин ми ширимо један академски дух, академску атмосферу и академску заједницу. То је улагање у будућност на дуже стазе, јер ће сада код нас да се образују не само ученици из нашег града и Пчињског округа, већ и ученици са целог југа, али са Македоније, Косова и Метохије и шире'', рекао је др Слободан Миленковић, градоначелник.

''Југ Србије сада има потребе и испунили смо амбијент како би дошли код вас и да бринемо за њихово образовање, не само оних који уписују школу, већ и оних који су већ у здравственом систему, пошто европском директивом треба да повећамо проценат медицинских сестара са високом школом. Ми постојимо већ 20 година и приметили смо да много студената долази са југа и зато смо овде'', каже Христос Алексопулос, директор Више медицинске школе у Ћуприји.

Директор је истакао да Врање има капацитета и наставни кадар и да ће већ од јесени бити отворен општи смер за образовање медицинских сестара, а од наредне године биће уписа и на осталим атрактивним смеровима. ''Ми тренутно имамо 3% високо образованих сестара, а према стандардима ЕУ потребно је да тај проценат буде чак 30%'', подсетио је Драган Величковић, директор ЗЦ Врање.  Здравствени центар у Врању има услове за реализацију практичне наставе, а сво особље и опрема биће на располагању будућим студентима.  Адекватним просторијама и лабораторијама располаже Висока школа примењених струковних студија у Врању, те је зато одлучено да просторије Високе медицинске школе буду смештене тамо.

''Висока школа има адекватан простор, учионице, лабораторије, опрему и део наставног кадра који може да помогне и приликом акредитације и приликом реализације наставног плана", појашњава Љиљана Ђорђевић, директорка Високе школе примењених струковних студија у Врању.

''Да обезбедимо континуирану едукацију младих кадрова који треба да узму учешће у даљем усавршавању, а када буду запослени у здравствени систем Србије да узму учешће у лечењу свих нас, јер смо сви потенцијални пацијенти. Услови за практичан рад ЗЦ Врање, болнице Врање, свих инфраструктуралних објеката, кадрова и опреме биће на располагању ономе што се зове корак у будућност, а то је образовање'', истиче Драган Величковић, директор ЗЦ Врање.

Славиша Булатовић, народни посланик истакао је да је ово још један доказ да је држава подједнако усмерена и ка југу земље и наглашава да ће потписивање споразума допринети отварању и 30-ак радних места.     

''Овај споразум за мене значи још један доказ да је држава итекако присутна на југу, што ранијих година није могло да се каже, јер смо у читавом округу раније били заборављени. Данас, захваљујући одговорној политици коју води Вучић, ситуација је промењена. Потписивање овог споразума је доказ да идемо у том добром правцу'', закључује  Славиша Булатовић, народни посланик.

Још увек се не зна колико ће бити буџетских, а колико самофинансирајућих студената, али и овде се најављују олакшице. Комора медицинских сестара већ годинама даје трећину пара за школовање високообразованих сестара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 март 2018 08:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter