A+ A A-

Шанса за 80 медицинских сестара

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У Високој школи примењених струковних студија у Врању биће отворено истурено одељење Високе медицинске школе из Ћуприје. Ово ће бити прилика за 80 будућих студената да се школују на једном од тренутно најактуелнијих смерова.

''Ово је прилика и да Врање постане не само административни, политички и економски, већ и образовни центар'', истакао је градоначелник Миленковић приликом потписивања споразума са директором Високе школе у Ћуприји, Христосом Алексопулосом.

''На овај начин ми ширимо један академски дух, академску атмосферу и академску заједницу. То је улагање у будућност на дуже стазе, јер ће сада код нас да се образују не само ученици из нашег града и Пчињског округа, већ и ученици са целог југа, али са Македоније, Косова и Метохије и шире'', рекао је др Слободан Миленковић, градоначелник.

''Југ Србије сада има потребе и испунили смо амбијент како би дошли код вас и да бринемо за њихово образовање, не само оних који уписују школу, већ и оних који су већ у здравственом систему, пошто европском директивом треба да повећамо проценат медицинских сестара са високом школом. Ми постојимо већ 20 година и приметили смо да много студената долази са југа и зато смо овде'', каже Христос Алексопулос, директор Више медицинске школе у Ћуприји.

Директор је истакао да Врање има капацитета и наставни кадар и да ће већ од јесени бити отворен општи смер за образовање медицинских сестара, а од наредне године биће уписа и на осталим атрактивним смеровима. ''Ми тренутно имамо 3% високо образованих сестара, а према стандардима ЕУ потребно је да тај проценат буде чак 30%'', подсетио је Драган Величковић, директор ЗЦ Врање.  Здравствени центар у Врању има услове за реализацију практичне наставе, а сво особље и опрема биће на располагању будућим студентима.  Адекватним просторијама и лабораторијама располаже Висока школа примењених струковних студија у Врању, те је зато одлучено да просторије Високе медицинске школе буду смештене тамо.

''Висока школа има адекватан простор, учионице, лабораторије, опрему и део наставног кадра који може да помогне и приликом акредитације и приликом реализације наставног плана", појашњава Љиљана Ђорђевић, директорка Високе школе примењених струковних студија у Врању.

''Да обезбедимо континуирану едукацију младих кадрова који треба да узму учешће у даљем усавршавању, а када буду запослени у здравствени систем Србије да узму учешће у лечењу свих нас, јер смо сви потенцијални пацијенти. Услови за практичан рад ЗЦ Врање, болнице Врање, свих инфраструктуралних објеката, кадрова и опреме биће на располагању ономе што се зове корак у будућност, а то је образовање'', истиче Драган Величковић, директор ЗЦ Врање.

Славиша Булатовић, народни посланик истакао је да је ово још један доказ да је држава подједнако усмерена и ка југу земље и наглашава да ће потписивање споразума допринети отварању и 30-ак радних места.     

''Овај споразум за мене значи још један доказ да је држава итекако присутна на југу, што ранијих година није могло да се каже, јер смо у читавом округу раније били заборављени. Данас, захваљујући одговорној политици коју води Вучић, ситуација је промењена. Потписивање овог споразума је доказ да идемо у том добром правцу'', закључује  Славиша Булатовић, народни посланик.

Још увек се не зна колико ће бити буџетских, а колико самофинансирајућих студената, али и овде се најављују олакшице. Комора медицинских сестара већ годинама даје трећину пара за школовање високообразованих сестара.

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17800280
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
333
6992
27384
17037395
86679
290537
17800280

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.