''Руски кутак'' симбол братства два народа

У оквиру обележавања 137. годишњице постојања и рада гимназије ''Бора Станковић'' отворен је ''Руски кутак'' у просторијама школе. У Свечаној сали Гимназије приређен је културно уметнички програм, у оквиру којег су наступили гимназијалци, али и гости из Белгорода, из Русије. На крају програма додељене су захвалнице свима који су помогли отварању кутка.

Руски кутак биће на радост свих љубитеља руског језика, али и осталих ученика. Опремљен је како би пружио све неопходне услове за стицање знања, али и одмор и разоноду. Ово је наставак сарадње са Белгородом у Русији, где је већ отворен српски кутак. Новоотворену просторију у врањској Гимназији освештао је епископ Пахомије.

''Да буде на добро оним генерацијама које ће овде учити, које ће похађати оно што им је потребно за живот, али и да приме свесловенске темеље. Зато вам честитам и да Господ свемилостивим молитвама свих свесловенских светитеља буде на помоћи како вама који водите ову установу, тако генерацијама које долазе, а пре свега ученицима да се припреме за живот у овом свету, а пре свега за живот вечни'', поручио је епископ Пахомије.

Након освећења директорка гимназије и градоначелник Врања открили су таблу са натписом ''Руски кутак''. Обележавање овог значајног дана настављено је културно-уметничким програмом у свечаној сали Гимназије.

''Отварање руског кутка у једној од најстаријих гимназија у Србији само је наставак вишевековне традиције и блиске везе два братска народа, који иако удаљени хиљадама километара носе заједништво језика, просвете, културе и стваралаштва. Овај нови простор за промоцију руске културе уједно ће бити и одељење које ће нашим ђацима пружити модернији приступ у едукацији и савлађивању богатог градива, чиме ће трасирати пут за даље напредовање на личном пољу'', рекао је градоначелник др Слободан Миленковић.

Градоначелник је истакао да ће руски кутак допринети даљем усавршавању образовања и јачању веза између руских и српских ученика и између ова два народа, а "образовање је сигуран пут до личног напретка, али и модерног и развијеног друштва" додао је Миленковић. Све је потекло од идеје која се развијала и надограђивала, тако да је сарадња између руског и српског народа и на овај начин конкретизована.

''Кутак је простор где ће живети једна младост, где ће се генерације учити и васпитавати, тежити неговању правих вредности, а пре свега ћирилице и православља. Да је веза између два народа јака и на вери утемељена доказ је укључивање епархије врањске да нам помогне и да нас научи да без вере и језика нема народа'', нагласила је Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије.

''Желим да вам се захвалим што сте помогли отварање руског кутка који ће бити простор у коме ће ученици гимназије моћи да се осећају пријатно, надограђују своје знање из руског језика, гледају филмове, обављају електронску претрагу, организују тематске вечери, радионице. Овакво мултимедијално учење знатно ће подићи ниво квалитета наставе и мотивације за учење руског језика код ученика'', додала је Данијела Спасић, професорка руског језика.

У Гимназији 330 ученика похађају руски језик. Кутак ће бити отворен и за остале који желе да своје време квалитетно обогате, а знање допуне. Отварању су присуствовали и ученици из Белгорода, Русије, који су, на крају, заједно са нашим ученицима, изашли на бину и запевали.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 26 март 2018 13:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter