О стандадизацији српског језика на Педагошком факултету

Председник Одбора за стандардизацију српског језика Српске академије наука и уметности, професор доктор Срето Танасић одржао је предавање студентима  Педагошког факултета у Врању. Изучавање српског језика на свим нивоима, обавеза је  и институција и појединаца, чуло се на предавању које је  организовано у оквиру обележавања четврт века постојања и рада Педагошког факултета.

Историја приписује Стефану Немањи завештање сину Растку које се односи на језик народа: „Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град, него најмању и најнезнатнију реч свога језика“. На значај очувања и свеобухватно систематско нормирање српског језика студенте Педагошког факултета подсетио је професор доктор Срето Танасић.

Танасић је истакао да свакако постоје повремени удари на српски језик у свакодневном говору, а ћирилица је свакако угрожена. Одбор српске академије наука и уметности константно ради на стандардизацији српског језика, јер је језик темељ народне и државне заједнице. Статус српског језика и писма биће утемељен и одговарајућим актима, с обзиром да се налазимо пред доношењем Закона у тој области.

Танасић је поменуо и неке примере који се срећу у свакодневном говору, а ради се о искривљеном говору, о чему би требало да воде рачуна не само институције, већ и сваки појединац.

Танасић је као пример поменуо да се свакодневно могу видети натписи  „кафа за понети“ што у српском језику као конструкција није могуће, јер испред глагола не може стајати предлог.

Колико је ово питање значајно сведочи и одлучност ресорног министарства  да оформи Савет за српски језик, како би заједно са министарством просвете донели  закон о језику и писму и усагласили језичку политику. Танасић је са студентима разговарао о недоумицама у вези нових речи које су се одомаћиле у свакодневном говору.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 27 март 2018 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter