A+ A A-

Југ Србије значајан виноградарски реон

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Уз подршку државе у прошлој години у Србији је забележен раст површина под виновом лозом за 55 хектара. Произвођачи грожђа могу добити подстицаје  уколико су засађене препоручене, односно дозвољене сорте за одређени реон.

На подручју југа Србије под лозом је око хиљаду и 200 хектара. Лоза се гаји у три виногорја Вртогошком, Буштрањском и Сурдуличком. Виноградарски предели у Сурдулици означени су у регистру као изузетни за гајење посебних сорти, од који се добијају врхунска вина. И на овом подручју и иначе у Србији површине под виноградима су се у протеклих десет година благо смањивале и кретале су се око 21 хиљада хектара, процене су ресорног Министарства. Међутим, током  прошле године дошло је до благог повећања површина под виновом лозом, те је тако према подацима Управе за аграрна плаћања, уз помоћ субвенција Министарства пољопривреде подигнуто 55,5 хектара нових засада винове лозе.

Према правилнику о подстицајима прописано је да произвођачи грожђа могу да добију субвенције за засаде винове лозе који су засађени са препорученим, односно дозвољеним сортама винове лозе у датом виногоју. За засаде подигнуте са посебним хибридима услов је да су то препоручене сорте за гајење. Посебан бонус у износу од 100.000 динара по хектару добија се за засаде винове лозе са одомаћеним сортама Прокупац, Вранац, Црна Тамјаника, Франковка, Ружица, као и Жилавка и друге одомаћене сорте. Према подацима из Виноградарског регистра најдоминатније у виноградима Србије су и даље интернационалне сорте, док је удео аутохтоних и локалних знатно мањи. Из године у годину запажа се повећање удела винских сорти за производњу висококвалитетних вина као што су Грашевина, Каберне Совињон, Мерло, Шардоне, Совињон Бланк, што утиче на унапређење квалитета вина и јачање конкурентности домаћих произвођача.

 Произвођачи грожђа обавезни су да упишу површине под виновом лозом у виноградарски регистар. Ову обавезу имају и они који лозу гаје на парцели већој од 10 ари.Упис би морали да врше и они који производе грожђе на мањој површини, а продају га на тржишту. Држава тиме стиче увид у то чиме располаже,што омогућава да се даљим плановима донесу мере у циљу унапређења овог сектора производње. Изузетно је значајно што је наше подручје обухваћено рејонизацијом. На мапи ресорног министарства, југ Србије означен је као подручје са добрим агроеколошким условима за гајење винове лозе и производњу вина.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 114 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17588007
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
1710
11242
37280
16785355
165262
325142
17588007

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.