Југ Србије значајан виноградарски реон

Уз подршку државе у прошлој години у Србији је забележен раст површина под виновом лозом за 55 хектара. Произвођачи грожђа могу добити подстицаје  уколико су засађене препоручене, односно дозвољене сорте за одређени реон.

На подручју југа Србије под лозом је око хиљаду и 200 хектара. Лоза се гаји у три виногорја Вртогошком, Буштрањском и Сурдуличком. Виноградарски предели у Сурдулици означени су у регистру као изузетни за гајење посебних сорти, од који се добијају врхунска вина. И на овом подручју и иначе у Србији површине под виноградима су се у протеклих десет година благо смањивале и кретале су се око 21 хиљада хектара, процене су ресорног Министарства. Међутим, током  прошле године дошло је до благог повећања површина под виновом лозом, те је тако према подацима Управе за аграрна плаћања, уз помоћ субвенција Министарства пољопривреде подигнуто 55,5 хектара нових засада винове лозе.

Према правилнику о подстицајима прописано је да произвођачи грожђа могу да добију субвенције за засаде винове лозе који су засађени са препорученим, односно дозвољеним сортама винове лозе у датом виногоју. За засаде подигнуте са посебним хибридима услов је да су то препоручене сорте за гајење. Посебан бонус у износу од 100.000 динара по хектару добија се за засаде винове лозе са одомаћеним сортама Прокупац, Вранац, Црна Тамјаника, Франковка, Ружица, као и Жилавка и друге одомаћене сорте. Према подацима из Виноградарског регистра најдоминатније у виноградима Србије су и даље интернационалне сорте, док је удео аутохтоних и локалних знатно мањи. Из године у годину запажа се повећање удела винских сорти за производњу висококвалитетних вина као што су Грашевина, Каберне Совињон, Мерло, Шардоне, Совињон Бланк, што утиче на унапређење квалитета вина и јачање конкурентности домаћих произвођача.

 Произвођачи грожђа обавезни су да упишу површине под виновом лозом у виноградарски регистар. Ову обавезу имају и они који лозу гаје на парцели већој од 10 ари.Упис би морали да врше и они који производе грожђе на мањој површини, а продају га на тржишту. Држава тиме стиче увид у то чиме располаже,што омогућава да се даљим плановима донесу мере у циљу унапређења овог сектора производње. Изузетно је значајно што је наше подручје обухваћено рејонизацијом. На мапи ресорног министарства, југ Србије означен је као подручје са добрим агроеколошким условима за гајење винове лозе и производњу вина.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 18 април 2018 13:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter