Скочили прасићи на југу Србије

Због нестабилности цена, фарме на којима се гаје свиње постале су права реткост на територији Врања. Међутим, од почетка ове године, цене прасетине значајно су скочиле. Усталиле су се на 300 динара по килограму живе ваге.

Драган Ристић у Дубници један је од веома ретких фармера који упорно развијају фарму за производњу прасади. У томе га нису поколебале нестабилне цене , што је поготову изражено с јесени. Он је успео је да укрштањем добије одговарајући квалитет меса, тако да са пласманом нема проблема.

Драган Ристић каже да на фарми има 10 прасиља од којих тржишту годишње испоручи око 200 прасади. Ове године цена прасади је од 280 до 300 динара за килограм живе ваге. Током прошле године цене прасади на нашем подручју   кретале су се од 200 до 220 динара. Исплативост производње достиже се са ценом од 250 динара по килограму.

Такве варијације у ценама ипак су довеле до опадању броја фарми које се баве свињарством. Опстали су одгајивачи који су имали довољно средстава да улажу у најтежим годинама. Ристић тврди да има решење чак и у годинама када су цене изузетно ниске.

Ристић је сигуран да фармери који производе сопствену храну за потребе животиња могу да опстану и у најтежим временима. Он је ове године посејао житарице, грахорице и кукуруз на укупно 6 хектара.

Примењује пуну агротехнику у сарадњи са стручњацима и очекује оптималне приносе. Увео је и нове методе у припреми прасади за пласман, тако да је нема никаквих проблема са продајом и наплатом. Препоручује и онима који су одустали, да се врате овој прозводњи, јер ће једна година са добром ценом надокнадити губитке у претходном периоду.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 19 април 2018 14:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter