Отворен Центар за посетиоце у ''Долини Пчиње''

У оквиру предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'' отворен је Центар за посетиоце као плод сарадње Епархије врањске и Завода за заштиту природе Србије. Просторије је освештао епископ Пахомије, а присутне је поздравила Драгана Остојић, начелник Одељења за природна добра, предеоне вредности и просторну и планску документацију Завода за заштиту природе Србије.

Центар ће бити на корист свима, посебно ученицима основних и средњих школа, који ће се овде упознавати са биљним и животињским светом заштићеног подручја. Више од половине заштићених врста водоземаца и гмизаваца налази се управо у Долини Пчиње, а најкарактеристичније врсте у овом подручју су птице Бела кања и Црвеноглавни сврачак, као и Грчка корњача.

''У оквиру центра имамо изложене хербарске препарате, животињске експонате. Овај изложбени простор намењен је посетиоцима и свим добронамерним људима. У оквиру заштићеног подручја на 2606 хектара присутно је преко 140 врста птица, неколико стотина врста биљака, доста сисара, водоземаца и гмизаваца'', каже Игор Алексић, руководилац предела изузетних одлика ''Долина Пчиње''.

Просторије новоотвореног Центра за посетиоце у оквиру предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'' освештао је епископ Пахомије.

''У овој светињи благодати Духа Светога, Свети Прохор овде хиљаду година сведочи Светим миром. Бог је даровао роду људскоме, биљни и животињски свет. Када је Бог стварао свет створио је прво биљни и животињски свет да буде на услузи човеку, а опет човека обавезао да брине о животињама и биљкама'', рекао је  епископ Пахомије.

Предео изузетних одлика је заштићен 1996. године, а њиме од 2003. године управља Епархија врањска. Ово је прво добро које је добило статус заштићеног добра у категорији ''предео изузетних одлика'', подсетила је Драгана Остојић, представница Завода за заштиту природе Србије. Изузетност овог предела огледа се и у томе што 80 посто површине представља приватну имовину, што није чест случај. То је потврда да свест о заштити природе постоји и да је велика. Оно што још издваја овај простор је то што је Долина Пчиње једино заштићено добро које је под управом Српске православне цркве, тј. Епархије врањске.

''Отварањем и изградњом Центра за посетиоце учинићемо велики допринос и омаж заштити природе, очувању природе, очувању овог изузетног природног добра, јединственог по својим природним, духовним и културним вредностима, направићемо презентацију садејства природе, духовности и културе и тиме учинити велики допринос даље у раду на заштити природе'', истиче Драгана Остојић, начелник Одељења за природна добра Завода за заштиту природе Србије.

Након освештања просторија уследио је обилазак Центра за посетиоце и комплекса манастира Преподобни Прохор Пчињски. Сутра ће се о заштити природних добара говорити у Бујановцу, где ће бити одржана промоција резултата ревизије Студије заштите ''Предео изузетних одлика Пчиња'', а у Трговишту ће бити одржана промоција студије заштите ''Вражји камен-Просечник.''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 24 април 2018 16:55

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter