A+ A A-

Отворен Центар за посетиоце у ''Долини Пчиње''

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У оквиру предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'' отворен је Центар за посетиоце као плод сарадње Епархије врањске и Завода за заштиту природе Србије. Просторије је освештао епископ Пахомије, а присутне је поздравила Драгана Остојић, начелник Одељења за природна добра, предеоне вредности и просторну и планску документацију Завода за заштиту природе Србије.

Центар ће бити на корист свима, посебно ученицима основних и средњих школа, који ће се овде упознавати са биљним и животињским светом заштићеног подручја. Више од половине заштићених врста водоземаца и гмизаваца налази се управо у Долини Пчиње, а најкарактеристичније врсте у овом подручју су птице Бела кања и Црвеноглавни сврачак, као и Грчка корњача.

''У оквиру центра имамо изложене хербарске препарате, животињске експонате. Овај изложбени простор намењен је посетиоцима и свим добронамерним људима. У оквиру заштићеног подручја на 2606 хектара присутно је преко 140 врста птица, неколико стотина врста биљака, доста сисара, водоземаца и гмизаваца'', каже Игор Алексић, руководилац предела изузетних одлика ''Долина Пчиње''.

Просторије новоотвореног Центра за посетиоце у оквиру предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'' освештао је епископ Пахомије.

''У овој светињи благодати Духа Светога, Свети Прохор овде хиљаду година сведочи Светим миром. Бог је даровао роду људскоме, биљни и животињски свет. Када је Бог стварао свет створио је прво биљни и животињски свет да буде на услузи човеку, а опет човека обавезао да брине о животињама и биљкама'', рекао је  епископ Пахомије.

Предео изузетних одлика је заштићен 1996. године, а њиме од 2003. године управља Епархија врањска. Ово је прво добро које је добило статус заштићеног добра у категорији ''предео изузетних одлика'', подсетила је Драгана Остојић, представница Завода за заштиту природе Србије. Изузетност овог предела огледа се и у томе што 80 посто површине представља приватну имовину, што није чест случај. То је потврда да свест о заштити природе постоји и да је велика. Оно што још издваја овај простор је то што је Долина Пчиње једино заштићено добро које је под управом Српске православне цркве, тј. Епархије врањске.

''Отварањем и изградњом Центра за посетиоце учинићемо велики допринос и омаж заштити природе, очувању природе, очувању овог изузетног природног добра, јединственог по својим природним, духовним и културним вредностима, направићемо презентацију садејства природе, духовности и културе и тиме учинити велики допринос даље у раду на заштити природе'', истиче Драгана Остојић, начелник Одељења за природна добра Завода за заштиту природе Србије.

Након освештања просторија уследио је обилазак Центра за посетиоце и комплекса манастира Преподобни Прохор Пчињски. Сутра ће се о заштити природних добара говорити у Бујановцу, где ће бити одржана промоција резултата ревизије Студије заштите ''Предео изузетних одлика Пчиња'', а у Трговишту ће бити одржана промоција студије заштите ''Вражји камен-Просечник.''

 

Последњи пут измењено

1 коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 105 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17597563
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
285
10981
46836
16785355
174818
325142
17597563

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.