Април месец царског реза

Статистички подаци показују да је у школама све мање деце, поготово у сеоским. Вишечлане породице су права реткост, што само говори да се све мањи број брачних парова одлучује на проширење породице. Повећање наталитета у земљи један је од највећих стратешких циљева Србије и Владе. У том смислу држава предузима низ значајних, подстицајних мера како би стимулисала брачне парове да имају више од једног детета. 

Разлози због којих се млади брачни парови тешко одлучују да стварају потомство су бројни. Један од њих  је и тај што се младе мајке плаше порођаја. У месецу царског реза, питали смо наше суграђанке  шта мисле о томе да ли је боље породити се природним путем или царским резом.

Код  девојака које би тек требало да се остваре у улози мајке присутна је недовољна информисаност о  последицама  које се јављају након царског реза.

Веома је важно да се пре доношења одлуке о начину на који ће се породити ,трудница добро информише о позитивним и негативним странама царског реза.

Последње деценије 20. века донеле су велике промене. Развој антибиотске терапије, едукација хирурга, развој анестезије и реанимације довеле су до тога да се проценат компликација приликом царском реза знатно смањи. Ипак, лекари сматрају да је порођај природним путем далеко бољи и за мајку и за дете.

Гинеколог Гордана Ђорђевић сматра да је код царског реза само име царско. Све остало је траума и за породиљу и за бебу.

''Мислим да је највећи проблем у неприпремљености младих трудница. Оне не желе да трпе бол и мисле да царским резом све престаје. Оне донесу бебу на свет, али тек касније настају болови и компликације и опоравак траје дуже. Царски рез је ипак операција'', каже Гордана Ђорђевић, гинеколог.

Од почетка године у врањском породилишту било је укупно 445 порођаја, од тога је 161 царским резом, односно 35 %. Дневно у просеку гинеколози обаве 2 порођаја на овај начин. Ђорђевићева каже да царски рез може имати и нежељене последице.

''Већи је број беба рођених царским резом који касније имају проблем са плућима и бронхитисом, јер увек код царског реза постоји синдром влажних плућа. Тако да је за бебу и маму безболније и мање трауматичан природни порођај'', појашњава Гордана Ђорђевић, гинеколог.

Све у свему, број порођаја, било да је реч о царском резу или природним путем је из године у годину мањи. Статистички подаци су поражавајући.

„Сматрам да држава треба да ради на финансијском подстицају новоформираних брачних заједница и да само тако можемо да се изборимо са наталитетом. Требало би и да младим паровима држимо континуирану едукацију како би схватили колико је битно да се деца рађају. То је нешто што би побољшало стопу наталитета која је из године у годину у опадању, поготово у Пчињском округу'', истиче Александар Стајић, помоћник градоначелника.

Статистика показује да на подручју Пчињског округа, свака породица у просеку, има само по једно дете што је забрињавајући податак, каже Стајић. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 25 април 2018 14:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter