Недеља имунизације Европског региона

У земљама европског региона од 23. до 29. априла обележава се Недеља имунизације. Тим поводом је у Заводу за јавно здравље у Врању одржана конференција за медије, на којој се чуло да је Пчињски округ и даље на првом месту по броју оболелих од морбила.

Недеља имунизације се одржава под слоганом „Вакцинација је индивидуално право, а колективна одговорност“.

Др Светлана Стојановић, в.д. директора ове здравствене установе, каже да се имунизација спроводи у циљу спречавања и сузбијања заразних болести и представља један од најјефтинијих начина контроле и искорењивања многих заразних болести.

Имунизацијом је искорењена опасна болест велике богиње док смо на прагу искорењена дечје парализе. Процена је да је добром имунизацијом спречено преко 200.000 хиљада обољења од дечје парализе и у последњој деценији умирање бар 1,5 милиона деце старости до пет година. Пре имунизације је у свету сваке године умирало од морбила око 2,6 милиона деце.

Др Горан Ристић истиче да је један од циљева Недеље имунизације и повећање обима имунизације, односно циљ је да се имунизација схвати на прави начин.

У Србији је после 25 година у току највећа епидемија морбила, са првим смртним исходима. До данас чак  15 смртних исхода.

Др Горан Ристић подсећа да сваке године има много смртних исхода од заразних болести које се могу спречити, а задњих година је то 2-3 милиона деце. 

На подручју нашег округа је тренутно више од 500 оболелих од морбила и по том основу смо на првом месту у земљи. Највише оболелих је у Сурдулици, близу 200, док је у Врању оболело њих око 80.

Закључак је да се мора наставити са активностима на достизању и одржавању броја вакцинисаних на преко 95% популације јер је последњих неколико година путем негативних кампања изазван пад броја вакцинисаних.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 април 2018 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter