A+ A A-

Подстицаји за органску производњу

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Министарство пољопривреде донело је нови Правилник о подстицајима за органску - биљну и сточарску производњу, као и на инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства.

Сви показатељи говоре да се у Србији из године у годину наставља тренд повећања органске производње. Показатељи се односе на повећање површина, број укључених пољопривредника и раст извоза органских производа. Због тога је министарство пољопривреде донело нови Правилник о коришћењу подстицаја пре свега у области биљне производње.Тако је овим документом утврђено повећање подстицаја од 70 одсто, што износи шест хиљада 800 динара по хектару. У 2017. висина подстицаја била је три хиљаде и 400 динара по хектару. Међутим, ове године нису предвиђени регреси за средства за исхрану биља и оплемењиваче земљишта, тако да у суштини повећања нема. Максимални износ које један корисник може да оствари је 136 хиљада динара. Рок за подношење захтева је 30. јун 2018. године.

Када је реч о подстицајним средствима за сточарску органску производњу они су увећани 40 процената у односу на конвенционалну. Мере се односе на млеко произведено методом органског узгоја, као и тов у говедарству, свињарству, код ситних папкара, у живинарству, као и пчеларству. Укупно за све врсте подстицаја за сточарску органску производњу један корисник може да оствари максималан износ од 55 милиона динара.

Подстицаји у инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за опремање објеката, као и куповину нових машина, опреме и набавку квалитетних приплодних грла за органску производњу, исте су висине као и за конвенционалну. Право на подстицаје имају носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава, предузетници и правна лица. Органска производња, без хемије и пестицида, у Србији је заступљена на око 12 хиљада хектара. Да би достигла европски просек од 3 одсто укупних обрадивих површина требало би да буде 10 пута већа. Ситуација је много боља у области прикупљања шумских плодова где је Србија значајан извозник, а цена ових производа већа је 30 до 50 одсто. На југу Србије највеће интересовање влада за органском производњом дуње, шљиве и ароније. 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 83 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17785998
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
418
7201
13102
17037395
72397
290537
17785998

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.