Учитељство у Врању кроз седам деценија

У издању Педагошког факултета објављен је зборник под називом ''Учитељство у Врању 1946-2016.'' На представљању зборника говорили су професор Чедомир Минић, који је и уредник овог издања, проф. др Стана Смиљковић и проф. др Синиша Стојановић.

Садржаји публикације обогаћени излагањима универзитетских професора Педагошког факултета у Врању и сећањима бивших ученика Учитељске школе представљају богат прилог ризници за проучавање школства врањског поднебља и подстицај за даље студиозно истраживање. Како се чуло приликом представљања зборника ово је једно сведочанство о 70 година учитељског рада у Врању и о учитељству уопште. Учитељи су седам деценија уназад имали лошије услове за рад, али били поштовани и цењени у друштву. Како би се сведочанство сачувало неопходно је да ''се златним нитима незаборава веже'' нагласио је уредник зборника Чедомир Минић.

''Могу рећи да је огромна разлика просто не постоји поређење између онога што се радило и сада. То је било одушевљење, ентузијазам, то су били заштитни знаци свих просветних радника. То је био наш драгуљ, китка на реверу, и сви састанци су били посвећени унапређењу васпитно-образовног рада. Данас је сасвим друга ситуација, сада се путује до села, враћа, нема контакта са народом, не проучавају се обичаји, културна традиција села. Поносан сам као савременик тих догађаја што сам припадао строју тих људи'', рекао је проф. Чедомир Минић, уредник зборника.

''Овај зборник који је настао као резултат рада аутора представља један историјат развоја, један спој прошлог и садашњег, прошлог и модерног, обухвата неке традицијске вредности које су се неговале и које представљају основу и извор за нова стварања. Ми данас промовишемо овај зборник из разлога што желимо да још једном ставимо до знања свима онима који су се бавили просветним радом, свима онима који су кроз школе прошли, како би смо на тај начин показали те вредности које су незаборавне и које трају'', каже проф. др Стана Смиљковић.

Сви радови настали су као резултат научног скупа у оквиру обележавања 70 година учитељства у Врању, а њихова публикација представља трајно сведочанство једног периода, не само учитељства, већ и живота и друштвених прилика у Врању и руралним подручјима око града.

''Сматрам да овај зборник представља својеврсни времеплов на релацији од седам деценија, а наше активности као стисак времена и покушај да поједини тренуци из наше светле историје и културног и просветног наслеђа остану записани као трајна вредност. Овим излагањем осећам се као својеврсни учесник параде просветитељства у знак сећања на борбу за просветитељство, прогрес и боље сутра наше земље и то раме уз раме са херојима ове победе који овенчани својим заслугама данас поносно седе испред нас'', истиче проф. др Синиша Стојановић.

У оквиру промоције зборника ''Учитељство у Врању 1946-2016.'' приказан је и документарни филм о учитељству на југу Србије у овом временском периоду.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 11 мај 2018 14:44

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter