У Врању отворена изложба „Исповести југословенске модерне“

Изложба Дома Војске Србије под називом „Исповести  југословенске модерне“ отворена је у Галерији Народног музеја у Врању. Изложбу чини око 40 радова на папиру еминентних уметника са простора некадашње Југославије.

Галерија  Војске Србије, некадашњи Ратнички дом, педесетих година двадесетог века почела је са излагањем дела из своје уметничке збирке. Изложба „Исповести југословенске модерне“ први пут је представљена широј јавности 2015. године.

Саша Стаменковић директор Народног музеја у Врању истакао је да је ова изложба прва која се организује у оквиру манифестације „Музеји од 10 до 10“ као и у оквиру европске манифестације „Ноћ музеја“.

Радови обухваћени овом изложбом настали су у распону од једног века, од прве деценије 20.века до друге декаде новог миленијума. Већина дела из богате уметничка збирка Дома Војске Србије настала је у периоду од 1945. до распада Југославије.

Потпуковник Зоран Крупеж, заменик директора медија центра „Одбрана“ Зоран Србије истакао је да поседују уметничку збирку са хиљаду експоната, разврстаних у слике на платну, дела на папиру као и скулптуре.

Слике на папиру обухваћене изложбом представљају својеврстан преглед уметничких токова са југословенског простора.

Начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић истакла је да су изложена дела Саве Шумановића, Мила Милуновића, Пеђе Милосављевића, Стојана Ћелића, Златка Прице,Габријела Ступице.

Изложба ће бити отворена до краја маја.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 11 мај 2018 15:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter