Трећа збирка Ане Илић

У Галерији Народног универзитета представљена је трећа збирка песама Ане Илић. Збирка носи назив ''Утрнуле речи'', а на промоцији су говориле Милена Јовановић, психолошкиња, Гордана Димитријевић, професорка књижевности и сама ауторка. Поетско вече употпуњено је казивањем Аниних стихова и музичком интерпретацијом омиљених песама.

Стихови су настали у периоду кад је Ана отпочела студентски живот у Нишу, а обједињени су у збирци која носи назив ''Утрнуле речи''.

''Као што сви мишићи могу да утрну под притиском сматрам да су и речи живе и да могу да утрну кад су под притиском свих сфера емоција. Пре свега, утрнуле речи представљају речи које нису често изговаране, које одумиру, а то су речи које описују бол, очајање и разне емоције о којима се не говори, јер често их нико не вреднује, или се стиде свог бола и несреће и заправо онај ко не призна своју несрећу тај је несрећнији, ко не призна да је мизеран, он је мизернији'', каже Ана Илић, песникиња.

Збирка садржи две целине, од којих је једна посвећена Бранку Миљковићу, који је био нека врста звезде водиље младој песникињи, јер је одрастала уз његову поезију. Стихови из Миљковићевић трагичних сонета постају мото Аниног сонетног венца.

''За оба песника, и за Ану, и за Бранка Миљковића, свет је саздан од дијалектичких укрштаја супротности, а оно што доноси страх је опште ништавило. Збирка ''Утрнуле речи'' говори о Аниној великој стваралачкој индивидуалности, са једне стране налази се свест о парадоксалности живота, о варљивости времена и неминовности пролазности, са друге стране човекова моћ, љубав, траг који оставља својим битисањем и чистота којом прихвата животни круг и не стоји заглављен у њену'', рекла је Гордана Димитријевић, професорка књижевности.

Ана Илић је једна од неколико оболелих од Фридрајхове атаксије у Србији. Њена поезија и погледи на живот само нас уче да '''препреке постоје само у нашим главама'' казала је психолошкиња Милена Јовановић на поетској вечери. Ана је иначе редовни студент филозофије на Филозофском факултету у Нишу.

''Оно што ме је фасцинирало је што је она свима показала да живот не одређују карте које сте добили, него начин на који ћете ви са тим картама да одиграте. Адолесценција је иначе сама по себи доба великих емотивних бура и крајности и нестабилности и код младих људи Аниних година често преовладају негативне емоције и ми за то налазимо различите разлоге, породичне, финансијске, па и друштвене. Међутим, Ана је својим примером показала да то нису разлози, већ изговори, јер је она успела да сва та осећања претвори у своју снагу'', истиче Милена Јовановић, психолошкиња.

Вече је употпуњено казивањем Аниних стихова и музичком интерпретацијом Аниних омиљених песама. Њене књиге продају се „по цени срца“, а сав приход иде у фонд за Анино лечење. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 14 мај 2018 12:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter