Јужна Морава испод нивоа редовне одбране од поплава

По најави Републичког хидрометеоролошког завода на територији Пчињског округа на снази је црвени метео аларм што значи да се упозорава на веома опасно време. Надлежни кажу да су предузете посебне мере опреза, пре свега због грмљавине и најаве обилних падавина.  

Метеоролози су за данас најавили  променљиво облачно, нестабилно и кишовито време са пљусковима и грмљавином.Током ноћи предвиђа се да ће пасти  преко 30 милиметара кише за три сата, појава града и олујног ветра. Овакво време највише плаши пољопривреднике који зависе од временских прилика. Оне које смо затекли у златокопачком пољу које се поплави након сваке кише са страхом прате извештаје о времену:

Након метеоролошког и хидролошког упозорења, све службе су активиране, каже помоћник градоначелника Александар Томић. Обилазе се критична места на којима ће бити организована дежурства како би се предупредило изливање бујичних потока. За сада нема опасности и од изливања Јужне Мораве

"Пази се на део Јужне Мораве у горњем току. У делу који пролази кроз територију нашег округа нема опасности. Ниво водостаја је – 153 сантиметра, што је испод уобичајеног нивоа. Прати се ситуација и на водотоковима првог и другог реда и поступа се у складу са оперативним планом", истиче Александар Томић, помоћник градоначелника.

У случају да временске неприлике потрају, постоји план за отклањање опасности:

„Град има капацитета за одбрану од поплава. Ако има потребе реаговаће Градски штаб. Радарски центар Кукавица обавестио је противгрдне стрелце али за сада се не очекују проблеми у том радарском центру", каже Александар Томић, помоћник градоначелника.

Црвени метео аларм указује на веома опасно време. У опису оваквог аларма стоји да су тао  временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и могу бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 15 мај 2018 14:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter