Епидемија морбила проглашена у Трговишту

Епидемиолошка ситуација малих богиња  на територији Пчињског округа је и даље неповољна. Пре неколико дана епидемија морбила проглашена је и у општини Трговиште. До сада на овом подручју није било ниједне оболеле особе, а овога пута заражено је чак 14 лица, међу којима су два здравствена и један административни  радник из Дома здравља.

Иако у Србији епидемија морбила јењава, ситуација на територији Пчињског округа је и даље забрињавајућа.Слађан Станковић , епидемиолог каже да је од почетка епидемије на нашем подручју оболело око 600 особа. Највише их је у Сурдулици 203, а најмање у Босилеграду где је од морбила заражена само једна особа. У Врању је до сада хоспитализовано 99 особа. Међу њима има и деце и одраслих.

''Последњих дана дошло је и до регистровања оболелих у једном вртићу у Врању и у Сурдулици. Ради се о спремачицама и једној васпитачици. Оболеле деце за сада нема али су неопходне мере опрезе приликом јутарњег пријема деце када треба обратити пажњу и дете са сумњивим симптомима вратити кући на време'', рекао је Слађан Станковић епидемиолог.

И поред примене мера и личне заштите у току епидемије, од морбила је оболело више здравствених радника, с обзиром да се ради о веома заразном обољењу. Углавном се ради о благим клиничким облицима.

''Кулминација тог епидемијског процеса достигнут је марта месеца када је забележен смртни исход са територије Врањске Бање. Априла је дошло до стагнације, а маја је опет дошло до ширења епидемије'', појашњава  Слађан Станковић епидемиолог.

Станковић упозорава грађане на мере опреза и обавезно вакцинисање деце ММР вакцином како би се спречила појава морбила. А како их препознати ?

Инкубација морбила траје 10 до 12 дана. Почетак болести обично је праћен високом температуром, пацијент може имати промукли кашаља, гушобољу, јако сузење очију, бронхитичан налаз. Лице зараженог је врло карактеристично,плачно и отечено. У устима се налазе специфичне промене, тачке и лекару су веома важне за дијагностику.

Након 5 дана температура јењава, а онда нагло скочи и појаве се оспе. Прво иза уха, на лицу, глави затим на трупу и екстремитетима. Оспе се повлаче истим редоследом како су и настајале, а на кожи остају мрље. То је период који траје седам дана.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Глумица Жетица Дејановић премијером обележава две деценије рада - Радио Телевизија Врање https://t.co/QCSdAbtpwa via @tripplesworld
Рано поврће-папрено - Радио Телевизија Врање https://t.co/Jnko3iEbmD via @tripplesworld
Права мањина унапређују развој друштва - Радио Телевизија Врање https://t.co/1owSCIr1Ts via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter