Три средње школе у Врању добијају четири образовна профила по дуалном моделу

С обзиром да се показало да је дуално образовање итекако добро за ђаке, Министарство просвете, науке и технолошког развоjа је донело одлуку да и ове школске године уведе  четири образовна профила по дуалном моделу у врањским школама. Ради се о Техничкој, Хемијско – технолошкој и Економско - трговинској школи. 

Дуално образовање је спој теоријске наставе и вежбе у школи са једне стране и учења кроз рад код послодаваца, при чему се ученици усавршавају и надограђују знања и вештине.

У Техничкој школи за занимања “оператер машинске обраде” и “бравар заваривач” биће уписано по 15 ученика. У Хемиjско-технолошкоj школи на смеру “модни кроjач” и Економскоj на смеру “кувар” по 30 ученика.

''Ове године смо поново аплицирали и добили одељење у трећем степену по дуалном образовању, то је модни кројач. Дуално образовање се ради по новом концепту. Потребни су и предузетници и ми већ имамо потписане уговоре са компанијама и фирмама где ће наши ђаци у другој и трећој години моћи да обављају практичну наставу'', каже Божидар Ђорђевић, директор Хемијско-технолошке школе 

''Мислим да је дуално образовање добра ствар јер су ученици везани за праксу једним делом у школи, једним делом по фирмама, тако да постоји нека перспектива и могућност запошљавања јер имају занат у своје руке'', истиче Славиша Анђелковић, директор Техничке школе .

''Што се тиче кувара, имамо сарадњу са 14 предузетника у области угоститељства и туризма. Интересовање је веће него што је предвиђени број ученика од 30 колико нам је Министарство просвете одобрило. Тако да се надамо да ће и остале стручне кренути тим путем и да се окрећемо дуалном образовању јер је то нека будућност и неминовност и морамо то да прихватимо'', појашњава Моме Андоновић, директор Економско-трговинске школе.

Иако су многи просветни радници и ученици дуално образовање прихватили са одушевљењем, има и другачијих мишљења.

''Дуално образовање је добро и треба бити постепено уведено код нас. Ми то преписујемо од Запада али ипак морамо прилагодити нашим условима. Сматрам да се не треба форсирати и да чак и оне добре ђаке усмеравати ка томе. Сматрам да је дуално образовање намењено најнижим слојевима друштва да би одмах након завршетка школовања почели да привређују и да раде'', рекао је Душан Младеновић, председник уније Синдиката просветних радника Врање.

Нови образовни профили у врањским школама представљаjу прилику да ученици добиjу квалитетно образовање и шансу да се по завршетку школовања запосле. Локална самоуправа поручује да улагање у квалитетан процес школовања остаjе jедан од приоритета.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter