Бесплатно тестирање на ХИВ

Саветовалиште за добровољно поверљиво саветовање и тестирање Завода за јавно здравље, организује бесплатно тестирање на антитела на ХИВ вирус. Овакве акције имају дугу традицију и организују се у трећој недељи маја у знак сећања на људе преминуле од ХИВ вируса.

Свако од суграђана који је имао ризик за добијање ХИВ-а може сутра урадити бесплатно тестирање на овај вирус у периоду од 9 до 12 сати у просторијама Завода за јавно здравље.

„Тестирање се ради високо поузданим брзим тестовима тако да се резултати добијају за 10 так минута. Процедура тестирања се састоји од пресаветовања, узимања капиларне крви, дељења едукативног материја. Тестирање је анонимно“, каже др Бранислав Стојнев.

Подршка особама које живе са ХИВ-ом и стварање окружења без стигматизације и дискриминације, један је од разлога организовања овакве акције. Оцена је да су ови људи ускраћени за основна људска права, па су у том смислу ове акције значајне.

„Ове активности пружају сазнање о ХИВ статусу. Циљ тестирања да се благовремено тестирају особе са ХИВ-ом Од 1997. године постоји високо активна антиретровирусна терапија која је бесплатна и контролише да особа што дуже има ХИВ хроничну инфекцију, а да нема онај завршни стадијум тј. АИДС. На подручју Пчињског округа до сада су регистроване 24 особе које су инфициране ХИВ вирусом", рекао је др Бранислав Стојнев.

Тестирање је добровољно, анонимно, поверљиво и бесплатно.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 18 мај 2018 14:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter