Опрез: крпељи нападају

Људи у ово доба године све више бораве у природи, одлазе на излете, у шетње, на планинарење. Опреза никад довољно, треба пазити да се не повредимо, да не дехидрирамо али и да нам се не придружи једна минијатурна животиња која може створити велике проблеме. То је крпељ. Последњих дана све је више оних који у Службу хитне помоћи долазе  управо због уједа крпеља.

Чим отопли-ето крпеља. Ове године смо некако право из зиме претрчали у веома топло време. Све то је довело до експлозије вегетације, што је свакако донело бројне радости деци али и старијима. Ипак, стигли су и бројни ''кваритељи'' уживања у природи, а крпељи су уз комарце свакако међу првима на листи омражених крвопија.

Крпељи живе у зеленилу, обично у трави и на дрвећу. Зато их има већ у пролећним месецима али се најчешће крајем маја и у јуну њихов број знатно повећава. Искуства  људи  су различита.

''Не крећем се тамо где има траве, пазим се строго како не би дошла у ситуацију да ме уједе крпељ'', каже Бранислава Миленковић.

''Никада ме није ујео крпељ, а када би се то десило требало би одмах да се оде код лекара како не би дошло до компликација'', рекао је Раде Томов.

''Није ми се никада десило да ме уједе крпељ, али бих одмах дошла код лекара када би се то десило'', наглашава Ирина Томова.

Са друге стране чули смо и другачије размишљање.

''Мени се десило да ме уједе крпељ, али сама сам га одстранила, нисам ишла лекару. Мислим да сам га у потпуности уклонила јер након тога нисам имала проблема'', појаснила је Круна Михајловић.

Доктор Данијел Миловановић је изричит када је у питању уклањање крпеља. Интервенција лекара је у таквим случајевима неопходна како не би дошло до компликација.

''Апелујем на пацијенте да никако не одстрањују сами крпеља , уколико је дошло до уједа, јер и нама отежавају  а и себи компликују ситуацију. Могу да се јаве  Службама хитне помоћи или  ПТО-а. Уколико сами  интервенишу, може доћи до инфекције и последица'', каже др Данијел Миловановић , Хитна помоћ.

Највећа болест коју крпељи преносе је Лајмска болест.

''Око 30 - ак посто крпеља је инфицирано бактеријом Борелиа која изазива Лајмску болест. Она доводи до промене на кожи, зглобовима и нервном систему. Најпре се јави црвенило на месту убода , касније се јавља малаксалост и повишена температура као и увећане лимфне жлезде.''

Када крпељ уједе, не осећа се бол. Стога се у многим случајевима одмах и не примети да је дошло до уједа. Интервенција код лекара је безболна и траје свега неколико секунди. Са топлим данима, у Служби хитне помоћи дневно се због уједа крпеља јави до десетак пацијената, каже Миловановић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 21 мај 2018 14:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter