Колико су нови саобраћајни прописи променили неке навике возача? Већина возача из поздравља, као и акције саобраћајне полиције. Међутим, има и таквих којима су, рецимо, појасеви за везивање само украс, а алкохол лош пратилац. То је показала контрола минулог викенда.

Викенд је, људи посећују угоститељске објекте, има матурских прослава и других свечаности. Зато саобраћајна полиција ради на санкционисању прекршаја, који су најчешћи узроци саобраћајних незгода.

Патроле саобраћајне полиције биле су распоређене на више локација у Врању. Са њима смо били у Партизанској и улици Јована Хаџи Васиљевића. Због велике фреквенције возила имале су пуне руке посла. Приметно је да путници, поготово на задњим седиштима, често не користе своје појасеве.

“Сувозач и путник на задњем седишту нису били везани појасем. То је два пута по 10.000. Немам навику и случајно сам ја био везан“, каже возач из Новог Сада.

Упркос драстичним казнама има и таквих учесника у саобраћају који се не одричу алкохола. Случај возача у аутомобилу италијанских таблица врло је поучан.

Алко тест је буквално поцрвенео. Измерено је 0,83 промила алкохола, што је чак четири пута више од дозвољене количине. Како прописи налажу за странце, по скраћеном прекршајном поступку возач је искључен из саобраћаја. Затим је приведен у полицијску станицу ради записника, а онда и судији за прекршаје.

За претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута и за вожњу са више од два промила алкохола у крви предвиђен је затвор. Казна за невезивање појаса, уместо 5.000 сада је 10.000 динара. Јасно је да се не исплати кршење нових саобраћајних прописа. У то је уверена и већина возача.

„Ко поштује прописе нема проблема. Наравно да треба да се кажњава. Свест грађана је мало другачија“, истиче један од њих.  „Поштујемо правила. За десет година колико возим нисам имао проблеме“, тврди још један саговорник. „Нисам ни једном имала прекршаје и надам се да нећу. Не треба да се вози под утицајем алкохола“, каже учесница у саобраћају.

Круна суботње акције била је нешто после поноћи на раскрсници улица Краља Стефана Првовенчаног, Јована Хаџи Васиљевића и Моше Пијаде. Саобраћајне патроле су заустављале сва возила из ова три правца. Тако се најбоље делује за већу безбедност у саобраћају.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 11 јун 2018 15:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter