Ауто -пут у Грделичкој клисури готов до јесени

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и в.д. директор предузећа „Коридори Србије“ Зоран Бабић обишли су радове на изградњи аутопута на Коридору 10 у Грделичкој клисури. Деоница која је највећи изазов за грађевинаре у овом делу Европе требало би да буде завршена у септембру или октобру.

Радови на јужном краку Коридора 10 одвијају се пуним интензитетом. Једна од најзахтевнијих деоница од места званог Царичина долина до Владичиног Хана приводи се крају. Више од 20 километара коловоза пресвучено је са два слоја асфалта, постављена је заштитна ограда, уређени пропусти. Ради се даноноћно. План је да буде пуштена за саобраћај на јесен, изјавила је потпредседница Владе Зорана Михајловић приликом обиласка трасе.   

Присуствовала је и постављању декоративне расвете на мосту Врла, најдужем на јужном краку Коридора 10.

"Очекујем да постављање расвете буде готово до краја месеца јер је ово један значајан инфраструктурни подухват. Комплетан Коридор 10, ка истоку и ка југу по плану би требало да буде завршен у септембру или октобру, без опремања тунела. Са опремањем ће то бити у децембру", каже Зорана Михајловић- потпредседница Владе.

До пре неколико месеци у зони Моминог камена није било могуће проћи јер се ту налазило више од 500 хиљада кубних метара стене која је изминирана, померена и искориштена за целу трасу која пролази кроз Грделицу. Највећи обим радова је тренутно у тунелу. 

"У августу прошле године смо пробили тунелску цев тунела Манајле. Тренутно радимо на постељици, на свим оним радовима који ће нам омогућити да већ у јулу имамо асфалт у левој, а затим и у десној тунелској цеви. Завршили смо и мост Врла који је такође пресвучен асфалтом и у току је постављање расвете", истиче Зоран Бабић, в.д. директор Коридора Србије.

О значају изградње Коридора 10 говорили су и председници општина Владичин Хан и Врањска Бања, Горан Младеновић и Драган Сентић.

"Ови јавни радови омогућили су грађанима општине Владичин Хан, како у граду тако и на селу, да обезбеде опстанак за себе и своје породице. Завршетком овог пројекта Хан ће добити 2 петље и сврстаће се у ред градова и општине које имају шансу да се убрзано развијају", рекао је Горан Младеновић- председник општине Владичин Хан.

Завршавајући обилазак Зорана Михајловић је још једном указала на важност улагања у инфраструктуру. То доноси  нове инвестиције, нова радна места, бољи животни стандард за све грађане Србије, истакла је Михајловић. Ова Влада је то одавно зацртала као приоритет.

Задатак Владе је развијамо инфраструктуру. Да спајамо Србију са Европом и регионом. Нема развоја привреде, нема компанија, нема инвеститора ни домаћих ни страних уколико немамо развијену инфраструктуру.

Пошто је пројектно-техничка документација скоро готова, најављено је да би идуће године требало да почне изградња ауто-пута Ниш- Мердаре Приштина и још неколико инфраструктурних пројеката вредних стотине милиона евра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 јун 2018 15:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

И после две деценије Врањанци памте НАТО бомбардовање - Радио Телевизија Врање https://t.co/iVaDFFZOxa via @tripplesworld
Стомачна гојазност увод у болести - Радио Телевизија Врање https://t.co/0YIGmWkshw via @tripplesworld
Растајемо се са зимом полако и сигурно - Радио Телевизија Врање https://t.co/KVFP4p79nu via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter