Новинарке против насиља

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да борба државе и друштва против насиља над женама и родних стереотипа не сме да стане, истичући  значај формирања групе „Новинарке против насиља“.

Од почетка ове године у Србији је 18 жена страдало у породичном насиљу, што је највећи број у последњих 10 година. Статистика је више него поражавајућа, када се зна да је током  целе 2010. страдао исти број жена, што не значи да је свакако ни ово за разумевање. Свака трећа жена убијена током 2017. године пријављивала је насиље полицији.

Од јуна прошле године донет је и нови Закон о спречавању насиља у породици, по коме би насилник требало да се нађе иза решетака, а број убијених је све већи. Нултна толеранција на насиље, иако је добар потез државе, још увек није дала праве резултате. Процене су да је у последњих десетак година преко 350 жена страдало у породичном насиљу, а најтеже је када су жртве и деца.

Иза свих ових цифара су ужасне судбине, не само жена, већ и деце и комплетних породица. Врло често на местима ужаса породичног насиља су такође жене, новинарке на својим професионалним задацима. Ужас који се десио је управо прво пред њиховим очима. Можда је то била и једна од водиља за формирање групе ''Новинарке против насиља''.

Тим поводом потпредседница Владе  и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је рекла да је Србија пуно тога урадила али мора више и навела рад са дечацима и мушкарцима, јер је циљ промена родних стереотипа и превенција насиља над женама.

Према њеним речима, Србија је припремила први државни извештај о спровођењу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама у породици и партнерским односима
Зорана Михајловић је казала да очекује да ће у најскоријем периоду бити успостављен национални СОС телефон, „са чим се касни“.

Потпредседница Владе је посебно истакла формирање групе „Новинарке против насиља“, рекавши да све што се ради на овом пољу није довољно уколико немамо медије као важан стуб подршке.

„Веома је важно што су се новинарке окупиле како би помогле да се квалитет медијског извештавања о насиљу унапреди, не само када се насиље деси, већ да радимо и на превенцији. Потребно је да медији на професионалан начин, ослобођен таблоидног и сензационалистичког тона, извештавају о овој теми“, рекла је Зорана Михајловић.

Она је додала да проблем насиља над женама није питање појединца и једне владе, већ друштвено-економски проблем.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter