Промене времена узрокују проблеме код хроничних болесника

У службу хитне медицинске помоћи највише се јављају хронични болесници, то су пацијенти са високим крвним притиском и астматичари, којима посебно сметају нагле промене времена. У летњем периоду присутне су и учестале повреде на пољу, крпељи, као и повреде приликом сакупљања огревног дрвета, каже начелник хитне помоћи, Ненад Благојевић.

На честе промене времена нису имуне ни физички и психички здраве особе, а камоли они који имају здравствених проблема. Осећај умора, несаница, главобоља, узнемиреност, најчешћи су проблеми који настају због наглих промена времена.

 Узимам редовну терапију и за притисак и за анемију, сметају ми страшно ове временске промене. Малакшем, ја сам на дијализи па ми још више смета. Шећераш сам и мени изузетно смета.

У врањску службу хитне медицинске помоћи највише се јављају хронични болесници, и то пацијенти са високим крвним притиском и астматичари, којима посебно сметају нагле промене времена.

''Проблем је у томе што висока температура и нагле промене, велика влажност, не погодују њиховом здравственом стању, све то доводи до тога да имамо честе варијације тог крвног притиска тако да смо углавном упућени ка њима. С друге стране, такође је повећан број пацијената са опструктивним болестима, првенствено плућне болести, астматичари нас такође доста контактирају'', каже Ненад Благојевић, начелник Хитне помоћи.

Добро је знати и биопрогнозу, зато што хронични пацијенти углавном осећају и реагују и пре него што уследи промена температуре, како би се адекватно, уз лекарски савет, припремили за тај период.

''Организму је потребан временски период да би дошло до акомодације. И сами знате да су крвни судови код човека еластични и да у зависности од временских прилика долази до њиховог ширења и сакупљања. Све те нагле промене доводе до тога. Кад је висока температура долази до ширења крвних судова, кад дође до хладноће крвни судови се сакупе. Једино што можемо да саветујемо је да се прилагоде временским условима, што подразумева слојевито облачење, прилагођену исхрану, редовну терапију и избегавање излазака од 10 до 17 поподне'', истиче Ненад Благојевић, начелник Хитне помоћи.

Стручњаци чак саветују да се у ''критично'' време остане код куће, да се откаже евентуални пут, тешки физички или психички послови, како не би дошло до сметњи код пацијената.

И наредних дана, метеоролошка ситуација неће погодовати хроничним болесницима, јер се најављује поновни пад температуре и киша, те се апелује на све, а посебно људе који болују од хроничних болести да прилагоде своје активности новонасталим временским приликама.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter