Тесовиште још пулсира

Угашено је чак педесет хиљада кућа у селима у Србији. Да ли ће то бити судбина и Тесовишта. Од Врања га дели једва петнаестак километара. Погодан географски положај, прелепа природа, чист ваздух, добра вода.

Али, то као да није било довољно да Тесовиште задржи своје житеље. Осипало се из године у годину и тако је од 270 становника из 1948. спало на 60 и то према попису од пре 16 година. Сада их је и мање. Прича и проблеми већ виђени.

 „Највећи проблем је пут. Нема продавнице. Зими када се не чисти пут угрожени смо. Зими су једино моторним саоницама могли да једну жену из Гумеришта да одвезу лекару“,  жали се Стојан Менковић.

Тесовиште има шта да пружи људима. Надморска висина од 700 до 1.000 метара и природа готово идеална подлога за сточарство, воћарство и пчеларство. 

“Овде не рађа само оно што не посадите.Може и сточарство, воћарство, житарице. Најважнији је пут, који и лети није добар“, истиче Јован Костић.

„Једино пут може да допринесе нама, да млади дођу, да живимо. А место је родно, бавимо се и пчеларством, чувамо овце, козе и краве. Народ је вредан овде. Има и амбуланта и само кад би једном недељно радилa било би довољно за нас“,  уверава нас Тројан Анђелковић.

Само у 2016. години овде се са сталним боравком пријавило петоро људи. Попут последњег Мохиканца, остао је, ипак, само један млади човек. Даје ли то наду  у бољу будућност?

Снимак Живко Станковић/ „Нема живота и будућности ако не нађем неки посао у граду. Радио би било шта. Тешко је остати, јер ни девојке неће да дођу овде“, каже Живко Станковић.

У Србији је 1.600 села потпуно напуштено, чак 50.000 је угашених огњишта, а 700 села има мање од стотину становника. Једва да је минут  до 12 да држава и градови нешто учине не би ли бар задржали живот у местима као што је Тесовиште. Да се спасе што се може спасти.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter