Повећан број пацијената са уједима крпеља

У служби Хитне медицинске помоћи повећан је број интервенција скидања крпеља. Сезона је још увек у јеку, а врло је важно да се крпељи скину стручно, уз одређену пратећу терапију.

Лекари апелују да крпеље не скидате сами, јер они могу пренети различите заразне болести, од којих је најпознатија Лајмска болест. Врло је важно да се крпељ одстрани без премазивања алкохолом, уљем или мастима, јер тиме изазивамо наглу смрт крпеља, при чему он празни садржај своје трбушне дупље у човека и тако врло лако пренoси заразу, ако је заражен.

''То се код нас редовно скида, обрађује, даје се терапија, савети за терапију, а обично се врло лако препозна, јер се дешава код људи који су боравили у природи или радили пољске радове. Обично и сами дођу и кажу да су приликом одржавања хигијене приметили ујед. Ако крпељ стоји дуже од 24 часа јавља се и додатно црвенило'', каже Ненад Благојевић, начелник Хитне помоћи.

Служба Хитне помоћи овакве интервенције врши у току ноћи, док се у току дана скидање крпеља врши у службама Mедицинe рада или у Служби за збрињавање одраслих. Уколико нисте приметили ујед крпеља, што се дешава врло ретко, ако је он био заражен манифестоваће се последице након периода инкубације

''Могу и касније да се јаве одговарајући симптоми, али је потребан одређен период инкубације, након чега се раде одговарајући дијагностички прегледи да би се утврдило то то и да ли се врши даље лечење'', истиче  Ненад Благојевић, начелник Хитне помоћи.

Крпеље најчешће можемо покупити боравком у природи, а налазе се у приземном слоју рубних подручја шума, слоју грмља и ниског растиња. Добро је знати да крпељ, након што доспе на домаћина, око 6 сати тражи место за храњење, неко време буши кожу, па имамо око 10 сати да реагујемо пре него што будемо заражени. Ризик од инфекције је већи што је боравак крпеља на телу дужи. Због тога је важан самопреглед након боравка у природи, а посебно оних делова тела где је кожа најтања, као што су пазух, препоне, кожа иза увета, на глави и слично.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 25 јун 2018 11:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter