Дефицитарни професори физике, математике, информатике и техничко - информатичког образовања

Дефицитарни кадрови предметне наставе у основним и средњим школама на територији Србије а самим тим и на територији града Врања су професори физике, математике, техничко-информатичког образовања и информатике.Тим поводом Зорица Jовић, градска већница и Мирjана Савов, шефица Одсека за образовање, културу и информисање присуствовале су  у Београду састанку коjи jе сазвао Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоjа.

,,Покретање консултативног процеса за обезбеђивање стручно заступљене наставе и недостаjућег наставног кадра у Републици Србиjи" тема је о којој се говорило на овом састанку. Урађена је анализа постојећег кадра који држи наставу из ових предмета и дошло се до закључка да се ради о нестручном држању наставе у школама. Шта то значи?

''Нестручно држање наставе значи да у неким школама, математику од 5. до 8. разреда на пример држе учитељи. Такође, нестручно је да математичар предаје физику, или да математику предаје хемичар. Најзаступљенији су учитељи који ове предмете предају од 5. до 8. разреда'', каже Зорица Jовић, градска већница.

Ресорно министарство jе покренуло инициjативу да у сарадњи са високошколским установама, стручним институциjама и jединицама локалне самоуправе, развиjе и примени механизме за обезбеђивање стручно заступљене наставе на целоj териториjи Републике Србиjе.

''Морамо утицати на наше свршене средњошколце да се, уколико желе да се баве просветом, опредељује за ове предмете јер су они дефицитарни. Прошле школске године, локална самоуправа је покренула по први пут стипендирање, односно награђивање најуспшенијих студената. Чекамо даље инструкције да ли ће награђивање бити као до сада на овај начин или ће се преформулисати и усмерити одређена средства ка студентима који желе да студирају ове дефицитарне предмете'', истиче Зорица Jовић, градска већница.

Јовићева наглашава да ће поред стипендирања бити разматрани и други механизми у смислу подршке развоjу мастер програма за предметне наставнике и покретања додатних програма обуке за развоj капацитета наставника. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 јул 2018 12:34

2 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter