Енглески издавач - роман Војкана Ристића

„Енглески издавач“, наслов је првог романа новинара из Врања Војкана Ристића. У основи је породична прича Ристића, трагање за идентитетом главног јунака. Роман је заснован на судару и коегзистенцији два различита менталитета, српског и енглеског.

„Енглески издавач“, наслов је првог романа новинара из Врања Војкана Ристића. У рецензији књижевника Зорана Николића се истиче да главни јунак хирург Војкан у Лондону трага за сопственим идентитетом. У том трагању приступа реконструкцији авантуристичког пута свог ујака. Посебан слој у роману је судар и коегзистенција два различита менталитета, српског и енглеског.

„Прича је вишеслојна, пре свега је наслоњена на истиниту причу моје породице по мајчиној линији. Бави се немачком окупацијом, али и оним несрећним грађанским ратом. Главни јунак бежи из тог рата и одлази код тетке у Лондон и тамо креће у истрагу свог несталог ујака. Сваки човек тражи пут у идентитету, пре свега породичном, али и и глобалном. Судбина мог ујака по ком носим име је у центру пажње. Он је окосница приче која ће се завршити  тако што ће се на крају у мојој фикцији као писца појавити  његов блиски рођак, брат од ујака. Он је у Енглеској издавач књига и  даће му задатак да напише овај роман“, објашњава Ристић.

Роман „Енглески издавач“ је породична прича Ристића. Аутору је то био дуг према породици и њеној судбини у вртлозима ратова на овим просторима.

„Свако од нас има свој пут идентитета, свако од нас носи свој крст судбине, а он је везан за породицу. Оног тренутка када појединац изгуби породицу то је јако трагична ствар. Моја мајка је остала без без оца и брата  који су стрељани на Бањици, а ујак по ком ја носим име је негде нестао у вихору тог рата. И то је мој дуг према породици и целој причи која је истинита, али има и своју надградњу. И драго ми је да сам одужио тај дуг“, истиче аутор романа.

Новинар Војкан Ристић наставља своје истраживање. Сада ради на роману под радним насловом „Све боје крви“, који је везан за први светски рат и улози његовог другог ујака, овога пута по оцу, који је прошао албанску голготу. Тиме ће заокружити своје трагање за коренима породице.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 јул 2018 14:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter