Кише угрозиле квалитет пшенице

Жетвени радови у врањском крају су пуном јеку. Јечам је у одличном стању и очекују се веома добри приноси. У току су и жетвени радови на пшеничним пољима. Пољопривредници који су завршили жетву пре киша могу бити задовољни како приносима, тако и квалитетом зрна.

Жетва јечма је завршена, а већ су комбајни ангажовани на жетвеним радовима на пшеничним пољима. С обзиром на временске услове у фази наливања зрна приноси код јечма су јако добри и крећу се од 4 и по тоне по хектару. Какви су резултати очекују у жетви пшенице.

"Процене су задовољавајуће с обзиром да смо применили све агротехничке мере што се тиче прихране и заштите. Радили смо два пута заштиту приликом цветања класа и мало касније, па се надам да ће бити око пет тона по хектару. У сарадњи са саветодавном стручном службом имамо изузетно добре приносе свих сетвених култура које радимо. Ако буду кише могу да нас мало омету, али с обзиром да нема времена за чекање и одлагање морамо да радимо", истиче Дејан Ивановић.

"Око 80 одсто пољопривредних произвођача завршило је жетву јечма пре падавина. Што се тиче приноса и квалитета и хектолитарске масе можемо рећи да наши пољопривредни произвођачи који су применили агротехничке мере могу бити задовољни, јер је јечам у одличном стању,  приноси се крећу од преко три и по тоне по хектару, а на огледним пољима пољопривредне службе од 4 и по до 6 тона", рекла је Нада Ђоковић Лазовић саветник за ратарство и повртарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Врању.

Ипак, пшеница није у добром стању. Кише су учиниле своје.

"Оних 20 одсто пољопривредних произвођача који су завршили жетву пшенице пре ових киша имају добре приносе и квалитет пшенице одличан, мерили смо хектолитре то је 79, што нам одговара. Али пољопривредници који сада почињу жетву имаће добре приносе, али квалитет пшенице неће бити на завидном нивоу", појашњава Нада Ђоковић Лазовић саветник за ратарство и повртарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Врању.

Међутим, тек ће се видети какве је последице ова киша оставила на стрна жита. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 04 јул 2018 15:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter