A+ A A-

Регистровани случајеви салмонеле

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Код 26 особа изолована је самонела, кажу у врањском Заводу за јавно здравље. 17 пацијената су из епидемије а остало су појединачни случајеви. Епидемиолог др Слађан Станковић апелује на грађане да воде рачуна о начину на који чувају и третирају животне намернице јер се због високих температура све више суграђана жали на стомачне тегобе. Највећи број пацијената код којих је дијагностификована салмонела је са подручја Трговишта, а регистровани су и случајеви у селу Давидовац.

 

Период је године у коме доминирају цревне инфекције. Пре свега ради се о бактеријским тровањима храном,али и вирусним стомачним инфекцијама. Често долази до пропуста у припремању и чувању припремљене хране и  управо такви пропусти разлог су епидемијске појаве салмонелозног тровања.

„На нашем подручју забележена је епидемија салмонелозног тровања храном на слави где је било чак 34 оболелих са 17 хоспитализованих а код свих њих је доказана салмонела. Такође з време славе духови регистровано је и тровање храном због неадекватног транспорта, па је због намножавања токсина у храни дошло до обољевања великог броја људи“, каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Куповина, млечних производа, сира пре свега, у летњим месецима, велики је ризик. Услед високих температура, може доћи до кварења робе а то опет узорковати различите облике тровања. Једино место, санитарно опремљено за продају производа од млека је комрадова млечна пијаца која постоји  од 2007 године.  Овај део пијаце је сертификован и функционише по свим стандардима за продају лако кварљивих намирница.

„Имамо 10 расхладних витрина са укупно 20 продајних меса и све неопходне мере хигијене се могу преузети. 8 великих чесми са посудама за прање руку и амбалажа. Продавци носе беле мантиле и морају имати санитарне књижице. Просторије се петком поподне дизинфикују и припремају за суботу. Исправност робе контролише завод за јавно здравље по налогу градске управе“, рекла је Нела Цветковић, извршни директор ЈКП „Комрад“

Довољна термичка обрада намерница,  нарочито када су у питању  млеко, месо, јаја, су предуслов за заштиту од тровања

„Зато што бактерије у распону од 5 до 60 степени се размножавају и потребно је храну добро термички обрадити и чувти је у фрижидеру након употребе. Храна не сме да борави на собној температури више од  два сата“, истиче  др Слађан Станковић, епидемиолог.

Случајеви салмонеле забележени су на територији Трговишта и у селу Давидовац. 

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17793774
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
819
7375
20878
17037395
80173
290537
17793774

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.