Регистровани случајеви салмонеле

Код 26 особа изолована је самонела, кажу у врањском Заводу за јавно здравље. 17 пацијената су из епидемије а остало су појединачни случајеви. Епидемиолог др Слађан Станковић апелује на грађане да воде рачуна о начину на који чувају и третирају животне намернице јер се због високих температура све више суграђана жали на стомачне тегобе. Највећи број пацијената код којих је дијагностификована салмонела је са подручја Трговишта, а регистровани су и случајеви у селу Давидовац.

 

Период је године у коме доминирају цревне инфекције. Пре свега ради се о бактеријским тровањима храном,али и вирусним стомачним инфекцијама. Често долази до пропуста у припремању и чувању припремљене хране и  управо такви пропусти разлог су епидемијске појаве салмонелозног тровања.

„На нашем подручју забележена је епидемија салмонелозног тровања храном на слави где је било чак 34 оболелих са 17 хоспитализованих а код свих њих је доказана салмонела. Такође з време славе духови регистровано је и тровање храном због неадекватног транспорта, па је због намножавања токсина у храни дошло до обољевања великог броја људи“, каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Куповина, млечних производа, сира пре свега, у летњим месецима, велики је ризик. Услед високих температура, може доћи до кварења робе а то опет узорковати различите облике тровања. Једино место, санитарно опремљено за продају производа од млека је комрадова млечна пијаца која постоји  од 2007 године.  Овај део пијаце је сертификован и функционише по свим стандардима за продају лако кварљивих намирница.

„Имамо 10 расхладних витрина са укупно 20 продајних меса и све неопходне мере хигијене се могу преузети. 8 великих чесми са посудама за прање руку и амбалажа. Продавци носе беле мантиле и морају имати санитарне књижице. Просторије се петком поподне дизинфикују и припремају за суботу. Исправност робе контролише завод за јавно здравље по налогу градске управе“, рекла је Нела Цветковић, извршни директор ЈКП „Комрад“

Довољна термичка обрада намерница,  нарочито када су у питању  млеко, месо, јаја, су предуслов за заштиту од тровања

„Зато што бактерије у распону од 5 до 60 степени се размножавају и потребно је храну добро термички обрадити и чувти је у фрижидеру након употребе. Храна не сме да борави на собној температури више од  два сата“, истиче  др Слађан Станковић, епидемиолог.

Случајеви салмонеле забележени су на територији Трговишта и у селу Давидовац. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 06 јул 2018 15:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter