Неће бити ретроактивног обрачунавања пореза на имовину за нове обвезнике

Биће олакшица за новорегистроване пореске обвезнике, којих је већ према евиденцији пописивача преко 920. Такође за објекте који су у рушевном стању неће се плаћати порез, а има олакшица и за помоћне објекте. Ипак, циљ целог пројекта је да сви грађани имају исте обавезе, а да се увећани приход искористи управо за изградњу инфраструктуре за потребе грађана.

Поступак у току кога пописивачи обилазе терен је веома транспарентан и нема разлога за ширење дезинформација Међу преко 900 оних који никада нису плаћали порез на имовину, било је и преко 100 грађана који су се сами јавили. Било је проблема и са власницима пословних објеката који нису плаћали порез на имовину

С обзиром на то да је такво стање било годинама, локална самоуправа је по закону могла да обрачуна порез ретроактивно.

Можемо према закону да наплатимо порез уназад пет година и многе локалне самоуправе то раде. Ми смо одлучили да то не радимо. Можемо додатна средства да уберемо, али ће бити велико оптерећење за грађане и одустали смо од таквог приступа. Једноставно циљ нам је да их уведемо у ред, каже заменик градоначелника Ненад Антић.

Најредовнији платише су људи са мањим примањима, а најнередовнији они богатији и они ће бити највише погођени, тврде у Локалној пореској администрацији. Још увек се обилазе градске месне заједнице и пописивачи у 90 посто случајевима немају никаквих проблема.

Попис имовине нисмо радили у ниједном селу Ради се најдаље француска улица. Били су напади да пописујемо племње, а ми немамо ниједну поднету пријаву за то. Чак, ми помоћне објекте евидентирамо као гараже и то ће коштати око 500 динара на годишњем нивоу, каже Ненад Тасић, координатор.

Много је нетачних пријава, дакле оних који су пријавили само основу објекта, без даљих надоградњи. Није било пријава измењене квадратуре. Рушевни објекти  се неће опорезивати, ни објекти који немају основне услове за живот, а у планинским селима пописивачи неће ни одлазити. Нове обавезе плаћаће се тек од наредне године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 10 јул 2018 14:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter