Чувајте се комараца

На територији Пчињског округа, за сада нема пријављених случајева сумње на болест Западног Нила која се добија преко зараженог комарца, мада је предходних година било регистрованих случајева, каже епидемиолог др Слађан Станковић из Завода за јавно здравље у Врању. У Србији су до сада потврђена два случаја обољевања од грознице Западног Нила, болести коју преносе заражени комарци, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др.Милан Јовановић Батут“.

Инфекција вирусом Западног Нила први пут је регистрована у Србији крајем јула 2012.године. До прошле године регистровано је укупно 574 пацијената оболелих од ове болести, а забележен је и 61 смртни исход. За сада у Србији има два случаја обољевања од грознице западног нила. Ради се о жени и мушкарцу старости 66 и 69 година и обоје су били хронични болесници, потврђено је у Батуту.

"За сада нема сумњи током 2018 на обољевање од грознице западног Нила. Морамо бити на опрезу због развоја активности комараца због могућности преношења вируса западног Нила кога преносе преносе комарци из рода кукес пипиенс којих има и на нашем подручју. Ми смо од 2012 када је регистрована грозница западног нила на нашем подручју имали једну сумњу у општину Прешево 2015.године", каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Ради се о сезонском обољењу које се преноси убодом зараженог комарца. Друга половина јула је најризичнији период на нашим просторима. Симптоми у 80 одсто случајева нису изражени, подсећају на симптоме грипа, може се јавити повећана телесна температура, главобоља, бол у грлу, леђима и мишићима, умор, благи пролазни осип и лимфаденопатија.

"Препоручује се  становништву, поготово старијим особама, да буду на опрезу нарочито ако раде пољопривреду или су риболовци. Да носе заштитну одећу, дуге рукаве, да просипају воду из канти, и саксија где могу доћи до појаве ларви комараца како бисмо спречили уједе комарца односно развој теже клиничке слике", рекао је епидемиолог др Слађан Станковић.

На територији града спроведена је систематска акција уништавања комараца што је обавеза свих локалних самоуправа.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter