Нема шале са пчелама, осама и стршљенима

Један мештанин у Пољаници је ових дана преживео убод стршљена. Захваљујући брзој интервенцији у здравственој станици Власе и Службе хитне помоћи из Врања и збрињавању на интерном одељењу врањске болнице све се добро завршило. И овог лета тај догађај отвара причу о случајевима убода пчела, оса и стршљена, којих је све више. И могу да буду драматични.

 

Последњих месец дана Служби за пријем и збрињавање ургентних стања обраћа се све већи број пацијената са убодима пчела, оса и стршљена. Јављају се скоро сваког дана, а понекад има и више случајева дневно, каже др Милена Антић, начелник ове службе. Реакције могу бити благе, али и врло драматичне и опасне по живот, ако падне притисак или дође до гушења. На срећу досад није било тешких клиничких слика, углавном су то отоци и црвенила на местима убода, али код појединих пацијената било је и гушења.

Забележен је случај човека са убодима осам стршљена, а да није имао готово никакве реакције и последице. Међутим, некад и само једна пчела, оса или стршљен могу да направе проблем. Шта је онда у питању?

„Баш када смо неке пчеларе водили код лекара,  разговарао сам са лекарима и они кажу да та појачана алергичност настаје када је човек алергичан на неку биљку тамо где је пчела ишла. Зависи и на ком месту је убод пчеле. Пчеле нису агресивне, оне само бране њихову територију у периоду кад нема паше и нектара, када је период прскања воћака или ако дирате кошнице. Она има свој задатак, скупља полен и нектар и нема опасности за човека“, каже на основу свог и искуства колега Чедомир Младеновић пчелар.

Међутим, са осама и стршљенима је друга већ озбиљнија прича.

„Код осе и стршљена је другачије, они хоће да ударе, а код њих је јачи отров. Код осе кад убоде далеко више се манифестује оток и дуже траје, болови су дужи, док код пчеле то је минут два и прође. Стршљен је опаснији, кажу да је убод три стршљена као ујед змије“, упозорава пчелар Младеновић.

Након јављања у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања прате се виталне функције и даје се терапија лековима против алергија. Када се процени, такви пацијенти се збрињавају на интерном одељењу, али се углавном шаљу на кућно лечење, каже докторка Антић. Ипак, препорука је лекара да се што пре јавите најближој здравственој установи.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 јул 2018 15:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter