Директор инспектората за рад у Врању: „Реци не раду на црно“

Стеван Ђуровић, директор инспектората за рад боравио је данас у Врању у оквиру пројекта „Реци не раду на црно“. Ово је трећа радионица од укупно десет колико је планирано у овој години. Радионица „Реци не раду на црно“ одржана је у згради Начелства. Отворио је начелник Пчињског округа Срећко Пејковић а присуствовали су представници свих општина и привредници целог округа.

О јачању  капацитета инспектората за рад и подизању свести грађана у циљу сузбијања рада на црно, говорио је данас у Врању  директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић на радионици у оквиру пројекта „Реци не раду на црно“. Радионицу  је отворио начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић. Идеја ових радионица је и  да се инспекторат за рад представи као институција која брани интересе радника, послодаваца и државе, али ида се представницима општина и привреде округа представе добри резултати за првих шест месеци ове године.

“Откривено је преко 22 хиљаде лица која су радила на црно од чега је 24 посто засновало стални радни однос. Ове године за првих 6 месеци смо појачали надзор за 30 посто више него прошле, смањен је број лица која раде на црно а повећан је број нерегистрованих субјеката за 12 % а на такве резултате је утицала измена закона о раду по којој послодавац мора пре него што радник ступи на рад мора пријавити радника на обавезно социјално осигурање због тога имамо 86 % већи број захтева за покретање прекршајног поступка него прошле године“, рекао је Стеван Ђуровић, директор инспектората за рад. 

Највећи број радника на црно је у престоници, каже Ђуровић а грађевински радници су најчешће у сивој зони.

„Највећи број радника на црно је у грађевинарству. Ми смо пре месец дана имали акцију на територији читаве државе и за једна дан смо открили 388 лица која су радила на црно", каже Стеван Ђуровић, директор инспектората за рад. 

Што се тиче Пчињског округа, по речима шефа Одсека инспекције рада Милентија Стојановића, у првих шест месеци ове године, инспекција рада је обавила 529 инспекцијских надзора и утврдила да је на црно ангажован 341 радник. У складу са тим надлежне службе поднеле су 91 захтев за покретање прекршајног поступка из области радног законодавства.

За шест месеци у буџет се слило 112 милиона динара. За боље резултате потребна је већа сарадња и координација других државних органа и институција јер долази до застаревања предмета које иницира инспекторат за рад.

Рад на црно и друге законитости могу се пријавити бесплатно и анонимно путем телефона и на сајту www.recineradunacrno.com.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 јул 2018 14:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter