A+ A A-

Нови услови за подстицај у пољопривреди

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Министарство пољопривреде објавило је јавни позив за остваривање права на подстицаје за набавку нове механизације, опреме и  приплодних грла и унапређење производње. Од ове године, услови под којима пољопривредници могу да конкуришу донекле су измењени.

Први услов за добијање права на подстицаје за набавку нове механизације, опреме, као и приплодних грла и унапређење производње и даље остаје регистровано пољопривредно газдинство. Али, од ове године моћи ће да конкуришу само они пољопривредници који немају дуговања према држави. Под тиме се подразумева и пензијско и здравствено осигурање. У претходним годинама овај услов важио је само за поједине врсте подстицаја, а од сада ће важити за све. Новина је и да се субвенције за набавку механизације и опреме добијају на основу рачуна, а не предрачуна, као до сада.

То за пољопривреднике значи да ће морати много више да се баве планирањем и проценама шта им је заиста потребно. Оно што је добро је што држава даје подстицаје од 50 одсто од вредности инвестиције. Проблем би могло  представљати кашњење субвенција. Осим тога нови правилници доносе измене у набавци квалитетних приплодних грла. Сада за средства код државе могу да конкуришу само мањи произвођачи. Максималан број музних крупних грла је по правилнику свега 19.

Када је реч о тову свиња, произвођачи могу да се добију подстицај од државе за максимално хиљаду грла на фарми. Требало би рећи да има све више интересовања за тов свиња с обзиром на отварање нових прерађивачких капацитета. Доказ за унапређење свињарства у Србији је кажу и то, што расте цена товљеника. Сада се креће од 150 до 170 динара по килограму живе ваге, а ускоро би могла достићи и 185 динара. Подстицаји од државе веома су значајни и за ратаре и воћаре, али се скоро сви пољопривредници жале на компликовану процедуру и дуго чекање на новац. Минимална вредност инвестиције са којом пољопривредник може да конкурише у једној календарској години је сто хиљада динара, а максимална милион и по динара.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 173 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17607696
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
10418
10981
56969
16785355
184951
325142
17607696

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.