Школски полицајац у свакој школи

Бесплатне спортске активности за децу и школски полицајац  у свакој  школи.  Тако ће почети нова школска година поручују из Владе Србије. Новоформирана Комисија за борбу проив наркоманије у школама, осмислила је нови програм и методе за спречавање шрења наркомаије и алкохолизма међу младима.

Бесплатне спортске и друге активности које би младе усмериле на здраве стилове живота биће  део наставног  пограма а у оквиру мера борбе против наркоманије у школама. Ово је став новоформиране Комисије за борбу против наркоманије у школама која је могућа само уз међусекторску сарадњу. Предложене мере за решавање овог комплексног проблема биће спроведене у четири правца.

Први правац борбе односи се на програме за ученике којима треба дати информације  о последицама коришћења психоактивних супстанци.

Други правац се односи на програме за родитеље  како би препознали промене у понашању деце – психолошке и физичке промене код оних који корсте дрогу, као и едукације за наставике да би били обучени да препознају и упуте ученике у одговарајуће институције.

Трећи правац деловања су програми за здравствене раднике, посебно школске лекаре, како би бли упознати са новинама и знали адекватно да реагују, а четврти правац односи се на медијску кампању, емисије едукативног карактера у каснијим терминима, где би се без цензуре приказивале приче о животима зависника и опасностима конзумације дроге.

Министарство здравља и Министарство просвете организоваће трибине за децу и родитеље, а прва ће бити одржана на самом почетку нове школске године. У првој недељи септембра биће спроведене анкете, а на сваких шест месеци мериће се напредак у едукацији деце али и родитеља.  Комисија за борбу проив наркоманије у школама ће до краја јула саставити предлог тема и предавача који ће спроводити мере борбе против наркоманије код младих а нарочито школске деце.

Од септембра више неће бити школе без школског полицајца, поручују из Министарства унутрашњих послова. У Врању су, према последњим подацима, безбедност у школама надзирала три школска полицајца.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter