A+ A A-

Лакше до статуса енергетски повлашћеног купца

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

До бесплатних киловата и мањих рачуна за струју, домаћинства слабијег имовног стања сада ће долазити лакше. Нова уредба која стицање статуса енергетски заштићеног купца омогућава по поједностављеној процедури, ступила је на снагу ,па ће до ове повластице лакше и корисници дечијег додатка. У  Врању од почетка године регистровано хиљаду 867 енергетски заштићених купаца.

Лица која су због свог слабог имовног стања могла да стекну статус енергетски заштићеног купца, и тако смање рачун за струју и обезбеде бесплатне киловате, често су остајала без овог права. 

За ову врсту помоћи требало је издвојити и до три хиљаде динара што већина сиромашних није могла да приушти. Осим новца за папирологију, услов су били и плаћени рачуни за струју што многи нису имали. 

Нова уредба коју је донело Министарство рударства и енергетике поједностављује процедуру стицања статуса енергетског купца, тако да ће надлежни органи на локалу имати обавезу прибављања података по службеној дужности. Уз захтев ће сада бити потребно приложити само податке који су неопходни за идентификацију и документе који потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција.

Статус енергетски заштићеног купца зависи од укупних примања домаћинства, броја чланова породице, имовног стања, а предвиђени су и лимити у потрошњи струје. Најугроженија домаћинства могу сваког месеца добити бесплатно од 120 до 250 киловат-часова струје.  Заштићена су и угрожена домаћинства која имају болеснике. 

Према подацима Одељења за друштвене делатности  у Врању се месечно поднесе око 230 захтева. Од почетка године до краја јула евидентирано је хиљаду 867 лица која имају право на умањење приликом плаћања рачуна за струју, а чак 124 њих је  заштићено од обуставе испоруке електричне енегрије. 

Маја Јовић, начелница овог одељења, каже да право на умањење имају и сви корисници дечијег додатка, а њихов број је преко пет хиљада. Овај број се повећа највише у периоду од септембра до децембра.

И корисницима Центра за социјални рад је омогућена ова повластица а, њихов број је око две хиљаде и у сталном је порасту.

Захтев за стицање статуса енергетски заштићеног купца се подноси органу локалне самоуправе надлежном за послове социјалне заштите.

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 194 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17606928
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
9650
10981
56201
16785355
184183
325142
17606928

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.