Осигурање једини лек против града

Временске неприлике  са градом, ове године умањиле су очекивани добитак пољопривредника на подручју Врања. Само они који су осигурали вишегодишње засаде и винограде, могу да рачунају да ће бар вратити уложена средства.

Готово сваке године, градоносни облаци захвате околину Врања и то по правилу на оним подручјима која су најиздашнија у воћарству и виноградарству.Тако је било и пре двадесетак дана, када је град готово у потпуности опустошио воћњаке и винограде у Вртогошу, Катуну, Лопардинцу и суседним селима. Такво дугогодишње лоше искуство натерало је Ђорђа Павловића у Катуну да томе стане на крај.

Павловић каже да је ове године осигурао око хиљаду стабала јабука и крушака које су у пуном роду..Штета која је однела род осигурањем се не може надоместити, али се од средстава од осигурања ,бар могу надокнадити уложена средства у агротехнику и заштиту.

Вишедеценијско искуство подстакло је и познатог виноградара, Србу Тасића у Вртогошу, да осигура виноград из кога је ове године очекивао род од око четири тоне грожђа.

Тасић препоручује свима који имају вишегодишње засаде да их обавезно осигурају, како би умањили штету.Он каже да рачуница показује да се осигурање исплати и у оним годинама када нема штете од града, јер ће род далеко надмашити плаћање осигурања.

У овим селима било је и много оштећених повртњака на отвореном. И данас док смо боравили на том подручју, било је захваћено јаким, краткотрајним  пљуском , али срећом  града није било. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Глумица Жетица Дејановић премијером обележава две деценије рада - Радио Телевизија Врање https://t.co/QCSdAbtpwa via @tripplesworld
Рано поврће-папрено - Радио Телевизија Врање https://t.co/Jnko3iEbmD via @tripplesworld
Права мањина унапређују развој друштва - Радио Телевизија Врање https://t.co/1owSCIr1Ts via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter