Превенција је најважнија у појави рака грлића материце

Иако је рак грлића материце излечив у раној фази , у свету сваке године преко пола милиона жена умире од овог обољења. Главни проблем је у томе што тек свака пета жена одлази на редовне гинеколошке прегледе, где се и могу открити промене на грлићу материце пре него што поприме малигни каракатер. О овој теми разговарали смо са гинекологом др Гораном Радојчићем у емисији ''Здраво да сте'' која ће бити емитована на каналу Радио телевизије Врање у уторак од 17 сати и 5 минута.

Статистички подаци о броју умрлих жена од рака грлића материце  су забрињавајући.  Свест   о томе  да су редовни прегледи код гинеколога неопходни како би се спречила појава ове опаке болести  још увек је недовољно развијена. Папаниколау тест и колпоскопски преглед су безболни и трају кратко, а могу итекако променити живот женама.

''Забрињавајуће је да жене чак и по 15 година не оду на најобичнији гинеколошки преглед и ураде тест који показује прецизност до чак 90 % и који  може сачувати  њихов живот . Довољно је урадити такав преглед једном годишње . На основу резултата може се установити да ли је све у реду или долази до неких промена на грлићу материце'', каже др Горан Радојчић, гинеколог.

С обзиром на напредак технологије и доступност информација путем интернета , све је више младих особа које самоиницијативно одлазе на редовне годишње прегледе, док старије особе не налазе за сходно да проверавају своје здравствено стање до тренутка када се оно не наруши, каже Радојчић.

''Едукација и разговор са пацијентима је најбољи вид упознавања са опасностима које вребају од рака грлића материце и последицама. Само на тај начин се могу спасити животи и смањити смртност од ове болести , која је у свету на далеко нижем нивоу него код нас'', додаје др Радојчић.

 Прогноза болести, начин лечења и могућност излечења зависе од стадијума болести у којем је она откривена. Проценат излечења код премалигних стадијума је 100 % а што је болест у већем стадијуму, проценат излечења и преживљавања се смањује, објашњава др Радојчић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter