Нова школска година донела многo новинa

Нова школска година у врањској гимназији донела је и много новина. Осим специјализованог ИТ одељења, на коме је уписано 20 најбољих ученика са посебним способностима за информатику и програмирање, и остали ученици прве године радиће по новом, реформисаном програму.

Специјализовано ИТ одељење у врањској Гимназији уписало је 20 ученика, како је било и предвиђено, мада је интересовање било далеко веће. О томе говори и податак да први ученик на ранг листи има 325 поена, док последњи има чак 211. Сви они препознали су експанзију програмерских занимања.

''Овај смер представља перспективу и стално гледамо на телевизији да цео свет иде ка томе, информатика није важна само за струку програмера, већ је примењена у свим областима. Ја то волим од основне школе. У томе видим будућност.''

План и програм специјализованог ИТ одељења умногоме се  разликује од плана и програма осталих смерова, и то не само по информатичким предметима.

''Ово одељење има 5 часова недељно математике, док друштвено језички и природно математички имају по 4 часа недељно. Они су полагали посебан пријемни у Лесковцу, постигли су запажене резултате и ово ће им бити одлична основа за било који од техничких факултета'', каже Весна Ђорђевић, професорка математике.

Са овом децом радиће и професори информатичке групе предмета, који су на континуираној обуци до краја школске године.

''Што се тиче ученика и састава заиста су ученици који су показали изванредне резултате на завршном испиту и на посебном пријемном који су полагали. Оно што је интересантно да су професори који ће предавати информатичку групу предмета већ полагали обуку и похађаће је до краја школске године, а неопходна је због посебног плана и програма. Ученици су заинтересовани за наставу и њихов програм се разликује од осталих смерова, јер су они специјализовано одељење и поједини предмети су више заступљени'', изјавила је Сузана Мишић Станковић, директорка гимназије.

И сви остали ученици који су уписали Гимназију ове школске године радиће по реформисаном плану, што подразумева нове изборне програме, а то су језик, медији и култура, одрживи развој, здравље и спорт и уметности и дизајн.

''Оно што је интересантно је да се та настава мало разликује од редовне, у смислу да ће ученици више истраживачки приступити томе, нема литературе, бројчано ће се оцењивати из тих предмета. Како сам гледала по другим школама највеће интересовање било је за језик, медије и културу, мислим да је и овде тај изборни програм у првом плану, и требало би да то буде и смерница за даље школовање'', додала је Сузана Мишић Станковић.

Нова генерација средњошколаца у врањској Гимназији већ показује велико интересовање за наставне садржаје, и нове, али и оне традиционалне, а посебно се истичу ученици Специјализованог ИТ одељења, који су у сваком смислу посебни, кажу наставници.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter