A+ A A-

Завршена седница Скупштине града

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Завршена је  седница Скупштине града. Дневни ред је допуњен Предлогом Одлуке о претварању права закупа у право јавне својине. У наставку jе усвоjен  предлог Одлуке о изради нацрта Статута града Врања и именована Комисиjа коjа ће бити задужена за реализациjу. Одборници су већином гласова усвоjили Предлог одлуке о усваjању измена и допуна Плана генералне регулациjе Врањске Бање, као и Предлог одлуке о управљању гробљима, сахрањивању и погребноj делатности на териториjи града Врања. Усвојен је и предлог Акционог плана Града Врања за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених  по основу пореза на имовину од 2018. до 2021. године. Донета су и  решења о разрешењу заменика градског правобраниоца и именовању председника и чланова Надорних одбора поjединих jавних установа и предузећа и чланова школских одбора основних и средњих школа на териториjи града Врања.

*

По речима Мирослава Николића, представника одељења за Општу управу, коjи jе био известилац по питању Предлога одлуке о управљању гробљима , сахрањивању и погребноj делатности на териториjи града Врања, разлог за доношење ове одлуке jе потреба за усклађивањем са новом регулативом закона коjи уређуjу комуналне делатности. Овом одлуком дефинисани су вршиоци, процедуре и поступци сахрањивања и одређено jе да Град не може донети одлуку о поверавању ове делатности за гробља коjа су у своjини Српске православне цркве без њене  сагласности.

Одборници су усвоjили и предлог Акционог плана Града Врања за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених  по основу пореза на имовину од 2018. до 2021. године.

Образлажући Предлог, заменик градоначелника и координатор проjекта „Реформа пореза на имовину“ Ненад Антић, рекао jе да jе Град Врање у групи од 45. градова и општина у коjима се спроводи оваj проjекат.

“Циљ проjекта jе боља наплата пореза на имовину и успостављање релевантне базе фискалних обвезника, што ће довести до дуплирања пореских прихода”, истакао jе Антић. Он jе додао да jе циљ Акционог плана укључивање грађана у одлучивање о томе коjи ће проjекти бити финансирани средствима од повећања пореза.

“Очекивања су да она, уместо садашњих 85 милиона, достигну износ од 160 милиона на краjу 2019. године”, рекао jе заменик градоначелника Ненад Антић.

Такође, донето jе и  решење о разрешењу заменика градског правобраниоца, решења  о разрешењу и именовању председника и чланова Надзорних одбора поjединих jавних установа и предузећа и чланова школских одбора основних и средњих школа на териториjи града Врања.

*

Горан Николић (СНС), шеф одборничке групе владајуће већине  рекао је у изјави за РТВ Врање : „Ова Скупштина ради у интересу грађана. Нису биле неке  тачке које би изазвале пажњу, пре свега опозиције, сем оне где је неких 24 хиљаде динара требало отписати фирми АД галеника. Све друге тачке се тичу неких процедуралних ствари, управни и надзорни одбори, говорили смо о просторном уређењу Врањске Бање, тако да су то одлуке процедуралног типа“.

Прихваћен је предлог одлуке о отпису дуга предузећу „Галеника“ АД Београд. Ради се о износу од 24 хиљадe динара.

За опозицију ово није добра одлука јер је то, кажу још један притисак на локалну касу.

Перица Јанковић (ДС) одборник опозиције каже да су „неке одлуке ове Скупштине проблематичне. Није у питању велики износ, али је спорно зашто га отписујемо јер у Врању има 3000 привредних субјеката и зашто се у Врању то не уради. Не знам каква се порука шаље нашим привредним субјектима.“

На оваква питања опозиције, владајућа већина одговара да су овакве ствари пре ствар државе него локалне самоуправе и да се овакве одлуке доносе због општег добра. Горан Николић, шеф одборничке групе владајуће већине каже да то није посао локалне администрације, локане пореске управе пошто је било критика у смислу да град не располаже евиденцијом колика су стварна потраживања од предузећа која послују на територији града. Држава је та која даје подршку локалним самоуправама, на разне начине. Знамо да је град Врање на крају прошле године само из буџетске резерве добио 300 милиона динара.Када су у питању инвеститори, гаранцију даје држава, тако да је смешно коментарисати отпис 24 хиљаде динара за нешто што ће донети важна средства у буџету државе. 

 

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 148 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17783590
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
5211
5483
10694
17037395
69989
290537
17783590

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.