У ФОКУСУ ПАЖЊЕ: УЛАЗАК ДЕЦЕ МИГРАНАТА У ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ

Светлана Палић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије посетила је данас Прихватни  центар у Врању. Она  се упознала  са условима у којима бораве мигранти из Авганистана, Ирана, Ирака, Пакистана и Сирије.

Прихватни центар у Врању је један од бољих које имамо. Врло је добро опремљен и у њему борави 182 миграната, рекла је Светлана Палић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. У фокусу  пажње је улазак деце у образовни систем. У две основне школе у Врању кренуло је 26-оро деце, два ученика су средњошколци, а двоје је пошло у вртић.

'' Што се тиче њиховог адаптирања у школе, деца су врло брзо научила српски језик. Утисак је да они после три недеље савладају српски језик и да се јако лепо уклапају,'' каже Светлана Палић, Комесаријат  за избеглице и миграције РС

Соња Хајдери је из Авганистана  има 24 године. Снашла се и прија јој боравак у Прихватном центру али јој јако недостаје њена земља и народ.

''Напустила сам своју земљу пре две године и сваког дана патим за својим завичајем.Тешко ми је али морали смо да дођемо овде да би сачували животе своје браће.'' истиче Соња Хајдери.

Амин има 24 године ,такође је из Авганистана.

''Задовољан сам боравком у кампу и како се запослени опходе према нама. Помажем им кад је то потребно, они  нас саслушају када имамо проблем. Идем на часове српског језика, одлазим до града где сам већ пронашао неке пријатеље.'' каже Амin Dawlatzai. 

Салиха Амир борави у Прихватном центру са четворо деце. Најмлађа ћерка Дуња Маџизаде има само пет месеци.

''Захвална сам свима који раде  овде и који нам излазе у сусрет увек. Кад год идем у град, људи су љубазни и осећам као да припадам овде'', каже Салиха Амир.

Палићева каже да је изузетно задовољна како су мигранти прихваћени у локалној средини и додаје да до сада није забележена ниједна непријатна ситуација у односу са грађанима Врања.

 ''Људи који су дошли овде нису дошли својом вољом, мука их је натерала. Врло смо сензибилисани , али то не значе да не могу да се окрену неки други ветрови који не зависе од нас. Стога је веома битно да очувамо ту толеранцију и да је градимо и никад не спавамо над њом''.

 Палићева је са представницима медија обишла просторије где бораве мигранти и разговарала са њима о утисцима и њиховом боравку у Прихватном центру.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 септембар 2018 13:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter