Неисправна вода за пиће и загађени ваздух узрочници многих болести

Постоје бројни разлози због којих долази до загађења животне средине, а самим тим и до загађења воде, ваздуха али и хране. Као резултат конзумирања неисправне воде за пиће и намирница али и боравком на загађеном ваздуху могу се јавити бројне болести. О овој теми било је речи у емисији ''Здраво да сте '' на каналу Радио телевизије Врање.

 

Град Врање се може похвалити да има најисправнију воду за пиће у Србији, каже епидемиолог Слађан Станковић  и додаје да се њена хемијска и бактериолошка исправност  провера више пута током месеца.

''Шест пута месечно се контролише исправност воде из градског Водовода, док у осталим општинама четири пута, у зависности од  броја корисника. Свака неисправност се публикује уколико постоји могућност да може  угрозити здравље становништва. Скренуо бих пажњу становништву да не корсите воду за пиће  у планинским пределима са извора јер се тамо могу наћи узрочници многих заразних болести , као што је хеморагијска грозница са бубрежним синдромом  или тзв.мишја грозница. У пракси је било и   таквих случајева'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

У емисији ''Здраво да сте'' интересовали смо се да ли има загађујућих материја у ваздуху  и шта кажу мерења Завода за јавно здравље. Такође било је речи и о томе колико дувански дим може да угрози здравље непушача.

''Можемо се похвалити тиме да наш ваздух није толико загађен. Одступања од нормале постоје у релативно кратким периодима и то најчешће  током зимских месеци када имамо ложења на чврста горива , угаљ и слично. Када говоримо о утицају дуванског дима на здравље непушача могу рећи да може доћи до недовољног развоја дисајних путева код њих , може доћи до појаве астме али и до других проблема који могу да утичу на нормално дисање. У најгорем случају може доћи и до угушења новорођенчади уколико она бораве у просторијама  где има дуванског дима'', истиче др Светлана Стојановић, специјалиста социјалне медицине.

Да бисмо имали здраву животну средину, а самим  тим и сачували наше здравље потребно је да сами водимо рачуна о нашем окружењу, кажу саговорници и додају да би требало да се окружимо зеленилом око својих кућа али и око саобраћајница и да избегавамо боравак на простору у коме  има загађених материја.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 21 септембар 2018 14:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter