A+ A A-

Врањанци шокирани ценом паприке за ајвар

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

На градској пијаци код Бујковског моста данас је била права јагма за ајварском паприком, што су продавци искористили и готово удвостручили цену. Са друге стране, мраз је учинио своје, кажу продавци и наговештавају да је овај викенд последњи воз за куповину црвене паприке.

Крај је септембра , зимница се увелико припрема, а самим тим и ајвар, без кога се не може. Домаћице увелико обнављају залихе у оставама, а оне које су се спремиле да овог викенда купе све што им је потребно за овај специјалитет, шокирале су се када су стигле до пијаце.

Цена црвене паприке за ајвар ових дана изненађује купце, јер никада није била већа- од 100 до 120 динара по килограму.

Јулка Васиљевић годинама припрема зимницу, али овога пута није сигурна да ће успети да припреми све што је планирала, јер су цене, како каже, вртоглаво високе.

''Скупа је паприка, не верујем да ћу је купити, осим уколико не падне цена. Цео пијац сам прошла, цена је свуда иста'', рекла је Јулка Васиљевић.

''Катастрофа. Стварно је скупо. Само пензионери купују. Млади углавном не раде. Ја могу себи да приуштим, јер нас је двоје кући, али има људи без посла који немају примања. Тешко је'', закључује Смиља Ђорђевић.

''Ја сам на време купила паприку, кад је цена била приступачна. Сада је лоша ситуација. Може да се купи паприка ''за лек'', појашњава Ђурђа Милић.

Са друге стране продавци имају оправдања за пораст цене паприке.

''Прошле године паприка није била толико скупа јер је доста родила. Ове године ситуације је другачија. Мраз и слана су уништили род. Било је доста улагања због кише и невремена. Куповина препарата против пламењаче, бактериозе и управо због свега тога, цена је толика'', истиче Ранко Здравковић.

'' Паприка је скупа јер је крај сезоне, и има је све мање на тржишту. Купаца има све мање и мање'', каже Драган Николић.

''Цена паприке је реална. Купци могу да се буне, али ако се узме у обзир гориво, хемијски препарати. То је нека нормална цена, како би и сељак могао да заради који динар'', додаје Раде Мишић.

Поред паприке и парадајз је поскупео, од 120 до 150 динара по килограму. Плави парадајз кошта 40 динара колико је и купус. Краставчићи су 70 а љуте папричице 100 динара. Карфиол се продаје по цени од 120 динара по килограму.

Код рачунице трошкова за зимницу, домаћице признају да у калкулацију не улазе струја, вода, њихов труд и рад. На папиру заврши само воће и поврће, основни зачини и додаци. Због плитких џепова многе домаћице су одустале од спремања зимнице.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 111 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17633620
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
3904
9552
3904
16853015
210875
325142
17633620

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.