A+ A A-

Од дечјих несташлука до малолетничке деликвенције

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Свако четврто дете у Србији је жртва вршњачког насиља, а сваки други ученик га је бар једном доживео. Када је реч о малолетничкој деликвенцији, близу 18 посто ђака је бар једном носило оружје. Према подацима које Центар за социјални рад у Врању има број малолетних лица извршиоца  кривичних дела и прекршаја је 85, и у односу на евиденцију претходних година тај број је у порасту. Дванаесторо њих су извршиоци вршњачког насиља. Ради се о узрасту од 14-18 година, мада Центар за социјални рад има у евиденцији и децу млађу од 14 година која не могу да буду кривично одговорна.

Постоје видљива и скривена девијантна понашања. Видљиве су увреде и туче, и ту школе могу одмах да реагују. Када се ради о скривеним девијацијама попут конзумирања недозвољених супстанци и крађама, реагује се на ширем плану, у сарадњи са Центром за социјални рад и Полицијском управом. Ипак, најбитнија је помоћ функционалне породице. Како каже школски психолог Данијела Ђорђевић, неретко су овакве ствари у порасту због тога што породица због решавања егзистенцијалних проблема мало пажње посвећује деци. Битан фактор су и средства савремене комуникације, где се деца често не представљају реално и виде себе на сасвим другачији начин.

„У школи се тај проценат креће од 5 до 10 посто. То нису нека тешка девијантна понашања, већ могло би се рећи више дечји несташлуци. Оно што је посебан третман такве деце је превенција пре свега, а затим и интервенција када се нешто деси. Из године у годину се тај број повећава, тако да се може рећи да је проценат вршњачког насиља код малолетника у порасту. То насиље може бити вербално и физичко, а сад је најприсутније сајбер насиље преко друштвених мрежа које се јако тешко контролише, због тога што се дешава ван школе, а дешава се школској деци“, истиче Данијела Ђорђевић, школски психолог.

Један од основних фактора је и квалитет породичних односа, а онда и вршњачке групе. Дете које не осећа сигурност и стабилност у породици потражиће је у неком другом окружењу.

„У Центру за социјални рад је 2016. године било је 6 пријава вршњачког насиља, 2017. дванаест, и ове године исто 12. Што се тиче доминантних прекршаја најзаступљенији су прекршаји из области Закона о безбедности саобраћаја на путевима, и ту малолетници возе скутере без кациге и дозволе. Када је реч о кривичним делима, нажалост заступљена су дела са елементима насиља, и најчешће је у питању наношење лаких и тежих телесних повреда“, каже Марија Додић-социјални радник.

Врло је важно да родитељ зна како да задовољи потребе детета и да прати његов развој. Како свако понашање има неки узрок, углавном се реагује тек када се јави последица, односно када дете испољи неки облик неприхватљивог понашања, а тада је углавном касно.

Закон препознаје изрицање мере упозорења и судски укор за млађе малолетне починиоце. Појачан родитељски надзор могуће је вршити ако се процени да ће надзор дати резултате, а заводске законске мере се изричу у случајевима поновљених кривичних дела за старије малолетнике. Малолетнички затворима се прибегава искључиво за старије малолетнике и тежа кривична дела.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 92 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17610286
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
726
12282
59559
16785355
187541
325142
17610286

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.