Отворена изложба „Ратни пут Моравске дивизије“

У Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба Народног музеја из Лесковца „Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918", аутора Мире Ниношевић и Верољуба Трајковића. Изложбу чини 1000 прикупљених фотографија, стотину разгледница, карата, десетине ратних дневника, бележника, мемоара. Кроз ове предмете приказан је ратни пут Моравске дивизије од избијања Првог светског рата, повлачења преко Албаније, Солунског фронта и боравка на Крфу.

 

Изложбу је отворио градоначелник Врања рекавши да је наш задатак да се не одрекнемо заслуга наших предака, и да сачувамо успомене од зуба времена. Као и то да су културне манифестације само један од начина да покажемо захвалност.

Ауторка изложбе, Мира Ниношевић, каже да ова изложба описује ратни пут једне од најславнијих јединица српске војске из Врања, Ниша, Пирота, Лесковца, и других градова.

„Изложба „Ратни пут Моравске дивизије“ посвећена је сенима славних предака, храбрим српским ратницима са територије југоисточне Србије, победницима у светој и часној борби за слободу. То су углавном били сељаци, домаћини и младићи, за које су њихове породице, села и вароши били читав свет.

Три године провели су у рову, али су у предасима између борби живели пуним животом. Писали су писма, песме, водили дневнике. Од чаура су  правили вазе и табакере, славили пуковске славе, гајили живину, обрађивали баште и повремено силазили у Солун, лучки град пун искушења“.

Присутнима се обратио и доцент Филозофског факултета у Нишу и председник Управног одбора Народног музеја у Лесковцу, Дејан Антић. Он је истакао да је Моравска дивизија иако симбол херојства и пожртвованости, као тема још увек није довољно заступљена у српском друштву и јавности.

„Придржавајући се тематско-хронолошког принципа, аутори су на модеран начин представили велики број фотографија, које су красиле многе приватне породичне албуме широм југа Србије, и које тек са овом изложбом први пут постају доступне широј јавности“ каже Дејан Антић.

Ратну свакодневицу испричану језиком Мораваца, како је то дефинисао Антић, Врањанци могу да разгледају до краја октобра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 04 октобар 2018 18:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter