Особе са инвалидитетом треба да буду видљивије

Удружења  особа са инвалидитетом у свом функционисању, највише се ослањају на локалну самоуправу. Осим законом предвиђених давања путем пројеката, овим удружењима град помаже и на разне друге начине, иако за многе невидљиво.

Њима је преко потребна помоћ, знамо сви. Питање је колико се трудимо, а колико чекамо да неко ко је за то задужен уради све. Нешто се у граду ипак мења у њихову корист, пре свега када је у питању слободно кретање, а питање је да ли сте приметили?

Скоро је рађен тротоар у улици Иве Лоле Рибара и он је комплетно прилагођен особама са инвалидитетом и то је добро зато што сви пројекти који се раде морају да сагледају и инвалиде. Сада шта год да се гради инвалиди имају свој прилаз, своје слободно кретање Свако има у свом окружењу особе са инвалидитетом и знамо колико се муче и зато морамо да прилагодимо све будућа инвестиције, каже Дејан Станојевић, градски већник задужен за инфраструктуру.

Већница Данијела Милосављевић каже да град има одличну сарадњу са свим удружењима која се баве особама са инвалидитетом. Ипак, истиче сарадњу са Међуопштинском организацијом глувих и наглувих. Град помаже деци из тог удружења око превоза до школе у Нишу, јер се ради о млађој деци.

Већ постоји договор да их на 15 дана одвозимо до Ниша и враћамо, а то је једна од великих помоћи пре свега родитељима и у најбољем интересу деце. Законом смо обавезни да им плаћамо смештај и школовање  и то радимо. Ово је једна од додатних услуга поред услуга преко пројектног финансирања које дајемо том удружењу, каже већница.

Постоје и друга удружења која на посредан или непосредан начин воде рачуна о особама са инвалидитетом. Циљ је да се све особе са инвалидитетом постану видљивије и не само то, већ и њихове потребе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 октобар 2018 16:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter