Нови правилник о обуци возача

Према новом Правилнику о обуци возача који би требало да ступи на снагу 25. овог месеца, ауто школе ће морати да имају полигон од 5000 квадратних метара, и то у свом власништву или макар изнајмљен, што ће мало ко моћи да испуни. Поред полигона, проблем ствара и то што ће ауто школе морати да имају успон и што више неће моћи да вежбају на улици. И онај број школа које испуне све законске обавезе, мораће да уложе већи новац, а самим тим и повећају цену обуке за возаче.

Како каже власник једне ауто школе у Врању, и за овај постојећи полигон се својевремено власницима одбијало од плате. Полигон је веома скупа инвестиција према ономе што Правилник подразумева. Један такав полигон од 5000 квадрата, за професионалне категорије, коштао би између 200 и 300 хиљада евра. Многе школе у Врању не испуњавају услов за рад са професионалним категоријама.

„Закон о безбедности саобраћаја и Правилник о полагању возачких испита предвиђа само два часа полигона. Илузорно је улагати у полигоне који ће користи само за два часа или евентуално још који час, зависно од кандидата“, каже Станимир Трајковић-власник ауто школе.

Како је пракса показала, квалитет обуке кандидата опада. Теоретски део је преопширан, 1200 питања, а будући возачи не могу да се снађу да то знање примене у пракси. Поред обимности, постоји још један проблем са теоријом, а то је мањак броја испитивача из МУП-а.

„Конкретно у Пчињском округу имамо четири испитивача“, објашњава Трајковић. „Од тога је један увек на годишњем одмору, или можда на боловању. Међутим, неки од њих за непуних годину дана испуњавају услов за пензију, а немамо припремљене људе из МУП-а да их замене“.

У самом Врању има пет, а на територији Пчињског округа двадесетак ауто школа.

„Многе школе ће престати са радом јер неће моћи да испуне овај услов до 25. октобра. Некада је било око 900 ауто школа, па смо пали на 450-500 школа у Србији. Сада ће тај број да се сведе на стотинак школа. И искрено, међу нама колегама се питамо шта је циљ свега тога. Неко ко хоће да стави „шапу“ на обуку у Србији је свестан да се ту окреће велики новац“, додаје Станимир Трајковић-власник ауто школе.

Не може се са сигурношћу рећи колико ће цене скочити, јер их одређује држава. Како каже Трајковић и ова сада од око 70 000 динара је висока за возаче, а мала за ауто школе због свих намета које имају.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 октобар 2018 16:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter