На лакшим типовима земљишта ратари почели са обрадом земље за сетву

Пшеницом ће ове године на територији Врања бити засејано око шест хиљада хектара пшенице, хиљаду хектара јечма, а на  мањим површинама биће и ражи и тритикала. Површине су исте као и претходне године.

Небојша Ђорђевић, пољопривредник у Давидовцу почео је са сетвеним радовима. Обрађује око 12 хектара земље, од чега је само 3 хектара у његовом поседу. Следио је савете стручњака и на време је почео са радовима, упркос недостатку влаге у ораничном слоју.

Ђорђевић каже да  земљиште припрема такозваним подривачем, јер другог начина није било у овим условима. Ако буде кише крајем месеца, као што метеоролози најављују, тада ће се стећи услови да засеје пшеницу.

Оно што планира је сетва и других стрних култура, јер има фарму са више од 60 оваца за шта мора да обезбеди сточну храну. Када је реч о семенском материјалу, дугогодишње искуство  показало је шта је најисплативије.

Ђорђевић сматра да су домаће сорте показале боље резултате у односу на иностране, јер је мишљења да су прилагођеније нашим агроеколошким условима.

С обзиром да сетву обавља на већој површини очекујући високе приносе, примењује комплетну агротехнику. Тако да ће послушати савете стручњака о примени минералних ђубрива, иако на овдашњем тржишту нема специјализованих са већим процентом фосфора.

Онда преостаје да припомогне и природа, која ове године за ратаре није била дарежљива, јер је принос пшенице потпуно подбацио због велике количине падавина.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2018 16:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дубници јабуке злата вредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/5XoGDGcttA via @tripplesworld
Повећан број пацијената са симптомима стомачног вируса - Радио Телевизија Врање https://t.co/3qblGTe84Y via @tripplesworld
Ступни ву на ступку - нова књига Милета Костића - Радио Телевизија Врање https://t.co/PGqkaCWNoR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter