A+ A A-

Скоро пола века основне и средње школе „Вуле Антић“

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Ове године, школа за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању, обележиће 48 година постојања и образовања и васпитања ученика са сметњама у развоју. Овој деци је поред стручне помоћи потребна огромна пажња и стрпљење, које поред породице настоје да им пруже професори у овој школи.

Наставу у основној и средњој школи „Вуле Антић“ у Врању тренутно похађа 76-оро деце. Од тога је њих 50 у основној и 26 у средњој школи. То је једина образовна установа на територији округа која овој деци може да пружи потпуну и адекватну стручну подршку и помоћ у развоју.

Ивана Цветковић, дефектолог у овој школи напомиње да је настава организована према редовном програму, с тим што је за свако дете направљен индивидуални план према његовим могућностима и способностима. До два пута недељно са њима раде и редукатор психомоторике, логопед и наставник корективне гимнастике.

Често се дешава да та деца похађају основно образовање у редовној школи, а да на додатну подршку долазе у ову школу где касније настављају са средњим стручним образовањем. Школују се за области машинства и обраде метала и текстилства. Организован је и програм једногодишњег оспособљавања за рад.

Ивана Цветковић напомиње да имају две радионице, машинску и текстилну и већи део наставе је практичан рад. Школовање у средњој школи траје три године након чега се оспособљавају за бравара и за текстилну струку. У томе су успешни што показују и два освојена прва места на републичком такмичењу прошле године.

Паралелно са наставом у школи теку припреме за обележавање дана школе.

Ивана Цветковић оцењује да су та деца у редовним школама вероватно ретко била у прилици да буду укључена у неку приредбу и да буду носиоци активности. Овде то јесу и веома су срећни због тога. Када имају пробе сваког дана чекају испред учионице, радују се томе да учествују, да нису само статисти.

Овој деци је поред стручне помоћи потребна огромна пажња и стрпљење, које поред породице настоје да им пруже професори у овој школи.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 126 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17633445
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
3729
9552
3729
16853015
210700
325142
17633445

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.