Скоро пола века основне и средње школе „Вуле Антић“

Ове године, школа за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању, обележиће 48 година постојања и образовања и васпитања ученика са сметњама у развоју. Овој деци је поред стручне помоћи потребна огромна пажња и стрпљење, које поред породице настоје да им пруже професори у овој школи.

Наставу у основној и средњој школи „Вуле Антић“ у Врању тренутно похађа 76-оро деце. Од тога је њих 50 у основној и 26 у средњој школи. То је једина образовна установа на територији округа која овој деци може да пружи потпуну и адекватну стручну подршку и помоћ у развоју.

Ивана Цветковић, дефектолог у овој школи напомиње да је настава организована према редовном програму, с тим што је за свако дете направљен индивидуални план према његовим могућностима и способностима. До два пута недељно са њима раде и редукатор психомоторике, логопед и наставник корективне гимнастике.

Често се дешава да та деца похађају основно образовање у редовној школи, а да на додатну подршку долазе у ову школу где касније настављају са средњим стручним образовањем. Школују се за области машинства и обраде метала и текстилства. Организован је и програм једногодишњег оспособљавања за рад.

Ивана Цветковић напомиње да имају две радионице, машинску и текстилну и већи део наставе је практичан рад. Школовање у средњој школи траје три године након чега се оспособљавају за бравара и за текстилну струку. У томе су успешни што показују и два освојена прва места на републичком такмичењу прошле године.

Паралелно са наставом у школи теку припреме за обележавање дана школе.

Ивана Цветковић оцењује да су та деца у редовним школама вероватно ретко била у прилици да буду укључена у неку приредбу и да буду носиоци активности. Овде то јесу и веома су срећни због тога. Када имају пробе сваког дана чекају испред учионице, радују се томе да учествују, да нису само статисти.

Овој деци је поред стручне помоћи потребна огромна пажња и стрпљење, које поред породице настоје да им пруже професори у овој школи.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 12 октобар 2018 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter