Афричка свињска куга пред вратима Србије

Србија је предузела све мере да спречи преношење афричке свињске куге из суседних земаља на нашу територију, за шта постоји реална опасност, каже директор Ветеринарске станице Бујановац, Миодраг Милковић.  

За осиромашени сточни фонд Србије, евентуална појава афричке куге свиња била би погубна. Ово опасно вирусно обољење проширило се са територије Мађарске, најпре на Румунију, а сада и на Бугарску. Потенцијални преносиоци болести на територију Србије су дивље свиње, унос хране животињског порекла из угрожених земаља, као и миграције становништва.

Директор Ветеринарске станице Бујановац, Миодраг Милковић нагласио је да се ради о болести за коју нема лека, ни вакцине. До сада није исказано занимања да се за ово неизлечиво обољење пронађе лек. Ми смо ипак спремни да уколико се појави, локализујемо болест, упозоравамо људе свакодневно при изласку из земље да не доносе храну животињског порекла, изјавио је Милковић.

Афричка куга се прво појавила на простору Мађарске, а њено проширење из тог дела спречава, једна срећна околност - ограда која је подигнута због миграната. Та ограда спречава и дивље свиње да прелазе на нашу територију. Што се тиче Румуније ту је ситуација доста другачија, јер постоји један део границе који је отворен и који представља опасност да дивље животиње пређу на нашу територију.

Милковић оцењује да је свињска куга пред вратима Србије. Након Румуније, појавила се у Бугарској, и у Турској. Пре месец дана откривена је у Белгији, што је изненађујуће, а пре 15-ак дана и у Кини и то на значајном броју фарми.

Све заражене свиње, угину. У случају заразе спроводи се убијање свих свиња у газдинству. Вирус афричке куге не представља опасност по људе и друге врсте животиња. Пошто лековитог препарата нема, једини лек су превентивне мере: избегавање исхране помијама, држање на паши, дезинфекција одеће, обуће, прибора, возила, посебно након лова или контакта са дивљим свињама.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 15 октобар 2018 15:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter