Обесправљене, економски зависне, без плате и пензије - слика жене на селу у Србији

Жене на селу су једна од најмаргинализованијих група у српском друштву данас. То показују званични подаци, а тако свој положај виде и саме жене које живе на селу. У само три, од укупно 36 месних заједница у селима на територији Врања, жене су у руководству у сеоским срединама. Обављају већину послова у кући и на имању, а тек свака четврта жена у Србији је носилац пољопривредног газдинства.

Јасмина Младеновић из Дубнице, удајом је из града дошла да живи на селу, надомак Врања. Прихватила је све обавезе, а њих је много од раног јутра до касне вечери.

Она  каже да почиње од раних сати, од кухиње преко штале, где музе краве, касније спрема сир, завршава обавезе везане за децу која иду у школу, па све до послова на њиви, у пластенику, у кући. Нема годишњег одмора, боловања, а ни плате ни пензије.

У нашем друштву жене су формално равноправне, без обзира да ли живе у граду или селу. Практично су обесправљене, без политичког утицаја, без имовине, што је нарочито на селу везано за традицију која има снажан утицај и данас.

Сузана Аритоновић из Дубницие истиче да су жене на селу без икаквих права, економски зависне, без имовине на своје име, некада и без могућности да се лече и да достојанствено чекају старост.

Иако се признаје њихов значај, тврдњом да оданде где су жене отишле, села су се угасила, статистика неумољиво потврђује да се њихов положај није много променио у последњих неколико деценија. Само 17 процената њих су власнице имања. Тек свака четврта жена у Србији је носилац пољопривредног газдинства. Међу закупцима државног земљишта нема ниједне жене. Пензије не добија 60 процената њих, а цео свој радни век провеле су радећи у сеоским домаћинствима. Чак и ако су осигуране преко пољопривредне делатности уобичајено се ради о најнижој пензији од око 11 хиљада динара, па се тешко може говорити о "уживању у трећем добу".

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 16 октобар 2018 15:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Само лети, петком и суботом музика до један иза поноћи - Радио Телевизија Врање https://t.co/GosqNsI9Dk via @tripplesworld
Књижевна радионица за средњошколце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7YwZ7I3rdh via @tripplesworld
Песник Горан Тадић приредио хуманитарно и вече љубавне поезије у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/iagG6fw7jc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter